Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ дотепер називає війну на сході України «громадянською війною», — предстоятель ПЦУ

    Російська православна церква в Україні досі називає російське вторгнення в Україну і окупацію Криму просто “громадянською війною”.

    Про це в інтерв’ю для Радіо Свобода розповів предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній.

    «Вони (РПЦвУ, – ред.) до цього часу називають війну на сході України «громадянською війною». Вони жодного разу не назвали Росію агресором. І на початках, пригадайте, вони навіть не звершували похорони, то зараз вони вже почали звершувати поховання наших новітніх героїв-військовослужбовців, які віддали своє життя за кожного з нас. За те, щоб ми мали вільну Україну, щоб ми жили в мирі», – сказав Епіфаній.

    Він зауважив, що така позиція РПЦвУ зумовлена її адміністративній підпорядкованості країні-агресору – Росії.

    «Зрозуміло, що є українська, визнана, помісна церква України, а є церква, центр якої знаходиться в країні агресора. То скажіть, на кого ця церква буде працювати? Вони тільки називають себе «Українською православною церквою». Але це насправді не так. Вони є невід’ємною частиною РПЦ. І якщо керівний центр знаходиться в Москві, то до кого вони будуть прислухатися і чиї вказівки вони будуть виконувати?», – підкреслив митрополит української Церкви.

    Він додав, що людям на мирній території важко уявити весь біль війни. Він сам періодично їздить у зону ООС, «щоб для себе розуміти і бачити, як живуть люди, в яких умовах, яка їм потрібна духовна підтримка найперше».

    Водночас митрополит Епіфаній розповів, що «капелани ПЦУ зараз відіграють дуже важливу роль щодо духовної підтримки наших військовослужбовців. Бо Російська Федерація намагається внести цей вірус страху не тільки в українське суспільство, але й серед військовослужбовців».

    «Зараз ми покликані ще більш духовно підтримати наших українських воїнів перед загрозою цієї російської агресії. Вона триває, але зараз ми бачимо, що набирає таких небезпечних обертів. Але я переконаний, що спільними зусиллями – і суспільство, і церква – ми будемо надихати в подальшому наших українських славних воїнів, які до кінця будуть відстоювати нашу територіальну цілісність», – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Нагадаємо митрополит Епіфаній обговорив з генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим російську агресію. Також предстоятель ПЦУ заявив, що Філарет тиражує російські фейки та відкрито грає на боці РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне