Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Молимося та вшановуємо пам’ять усіх ліквідаторів та жертв Чорнобильської трагедії – ПЦУ

    Православна Церква України разом з українським народом та світовою громадськістю сьогодні поділяє біль за жертвами Чорнобильської трагедії – найбільшої техногенної та екологічної катастрофи в історії людства.

    У цей день 35 років тому вибух на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС забруднив радіацією мільйони кілометрів територій, чим завдав невідворотної шкоди довкіллю, поділив життя багатьох людей на «до» та «після», а також поставив під загрозу життя майбутніх поколінь не лише України, а й багатьох європейських країн. Важко навіть уявити, які страждання пережили потерпілі та через які випробування їм довелося пройти, коли вони втрачали своїх рідних, домівки, майно…

    Зона відчуження й нині, та, на превеликий жаль, ще на десятки років залишиться великим шрамом на нашій землі. Він постійно нагадуватиме людству про те, що не варто по-споживацькому ставитися до природи та її багатств, забувши про Бога та вірячи у примарну всемогутність і вседозволеність людини. «Це не реактор вибухнув, а вся колишня система цінностей», – влучно сказано в книзі «Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього» білоруської журналістки і письменниці, лауреата Нобелівської премії з літератури Світлани Алексієвич. Це вже є наукою для людства, якою загрозою для нього може стати технічний прогрес, поставлений на служіння ідеології та позбавлений етичних і моральних принципів. Адже ціна за таку помилку занадто велика – життя людей та майбутнє цілих поколінь.

    Сьогодні, у Міжнародний день пам’яті Чорнобильської катастрофи, ми молимося та вшановуємо пам’ять усіх ліквідаторів та жертв і постраждалих від цього великого лиха. Кожен із нас має усвідомити та засвоїти важливий урок: маємо берегти довкілля, жити в гармонії з Богом створеним навколишнім світом та відповідально ставитись до всього, що нас оточує.

    Тож зробімо все для того, щоб така катастрофа не повторилася знову.

    Джерело: Православна церква України

    Найсвіжіше

    Популярне