Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Питання членства України в НАТО вирішуватимуть Україна і країни-члени Альянсу, а не Росія – Столтенберг

    Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу (НАТО) Єнс Столтенберг, під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, заявив, що вирішувати питання членства України в НАТО повинна сама Україна і 30 країн-членів Альянсу, у Росії немає права вето в цьому процесі.

    Про це інформують “Ліга.Новини”.

    Журналісти поцікавились у генсека, чи може Україна стати повноправним членом НАТО, не контролюючи Крим і частину Донбасу.

    “30 союзників із НАТО повинні вирішити, коли Україна буде готова до членства в НАТО, і ніхто інший не має права втручатися або намагатися втручатися в цей процес. Це суверенне право кожної країни, такої як Україна, подати заявку на членство, а також право 30 союзників вирішувати, коли буде запропоновано членство”, – відповів він.

    За словами Столтенберга, НАТО категорично заперечує ідею Москви, що у РФ “є право вето на суверенне право інших країн щодо вибору власного шляху”, зокрема шляху щодо членства в НАТО. При цьому, він переконаний, що реформи – це найкращий і єдиний механізм євроатлантичної інтеграції України.

    “Ми рішуче підтримуємо суверенне право України подавати заявку і визначати свій власний шлях, а потім 30 союзників, і тільки 30 союзників, повинні вирішувати, коли будуть дотримані стандарти”, – підкреслив Єнс Столтенберг.

    “Ліга.Новини” нагадують, 13 квітня в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі за ініціативою України пройшло термінове засідання Україна-НАТО. Очільник зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба заявив Єнсу Столтенбергу, що Україні потрібні нові санкції проти РФ і пряма військова підтримка.

    Найсвіжіше

    Популярне