П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Уряд України затвердив Концепцію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки

    Кабінет Міністрів України на засіданні 7 квітня затвердив Концепцію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки.

    Як пише “LB”, про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді, народний депутат Василь Мокан.

    Повідомляється, що метою концепції визначено формулювання умов для ревіталізації мови кримськотатарського народу, яка зараз належить до переліку мов, що перебувають під критичною загрозою згідно з класифікацією ЮНЕСКО.

    Концепцією закріплюється ідея розвитку кримськотатарської мови на основі латинської графіки, як це було затверджено Верховною Радою АР Крим ще 1997 року.

    Відомо, що зараз на вільній від окупації території України діє один дитячий садок, де проводять заняття з вивчення кримськотатарської мови, та одна школа у Новоолексіївці. Відтак, концепція передбачає збільшення можливостей для вивчення мови.

    На додачу, при Кабінеті Міністрів України планують створити дорадчий орган – Національну комісію з питань кримськотатарської мови.

    Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков зауважив, що ця концепція є фундаментом роботи на 10 років.

    “Кримськотатарська мова – це величезні можливості для України, які ми в повній мірі не усвідомлюємо. Її слід сприймати як “українську тюркську”. Кримськотатарська мова за своєю структурою є універсальною і дозволяє розуміти усі тюркські мови. Кримськотатарська дає можливість буквально говорити з нашими партнерами однією мовою. Розвивати стосунки і з Анкарою, і з Баку, і з Нур-Султаном, створюючи економічні, культурні, безпекові проєкти. Це зовсім інша динаміка контактів та інший рівень взаємної довіри”, – розповів він та додав, що Росія всіляко намагається пригнічувати розвиток мови, бо це живий зв’язок з Кримом.

    Видання нагадує, в Україні кримськотатарською мовою розмовляють більш ніж 300 тисяч громадян, а в усьому світі – близько 6 мільйонів, враховуючи кримськотатарські діаспори Туреччини, Узбекистану, Румунії та Болгарії, а також у невеликих громадах США та Канади.

    Найсвіжіше

    Популярне