П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Із 125 Києво-Печерських святих 115 були у Вселенському Патріархаті – монах Києво-Печерської лаври

    Із всіх 125 Києво-Печерських святих 115 були священнослужителями у Церкві Вселенського Патріархату. Про це в інтерв’ю Главкому розповів єромонах Києво-Печерської лаври Інокентій Підтоптаний, який перейшов до Православної Церкви України.

    «Зі 125 святих Києво-Печерської лаври, здається, 115 були кліриками саме Константинопольського патріархату. Коли весь цей процес почався (процес, який передував наданню Томоса УПЦ/ПЦУ), то серед братії лунали думки, мовляв, а чому зараз не відновити у лаврі ставропігію Вселенського патріарха? Даруйте, але не можу назвати, хто саме висловлював такі думки. Я сам до цього не закликаю. Просто кажу, що такі думки є», – сказав єромонах Інокентій.

    Він додав, що не володіє свіжою інформацією, щодо нинішніх поглядів монахів Лаври, бо уже чотири місяці там не був, ні з ким не спілкувався.

    «У лаврі є і проукраїнське крило, і проросійське крило. Але, якщо чесно, більшість братії абстрагувалася від цього всього і займається служінням. Основна маса братії живе саме цим – церковним чернечим життям, і до політичних, геополітичних, релігійно-політичних, релігійних справ вони просто намагаються не втручатися. З одного боку, це правильно, тому що чернець перебуває у монастирі, а з іншого боку, кожна людина має бути громадянином своєї землі і батьківщини, добрим громадянином», – зауважив єромонах.

    Найсвіжіше

    Популярне