Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Дороге паркування може “зруйнувати” життя парафій: В РПЦ заявили про “нову загрозу” для православ’я

    Представники Російської православної церкви виступили з різкою критикою політики міської влади Москви про підвищення ціни за паркування автотранспорту на вулицях столиці Росії. На думку духовенства, такі нововведення можуть зруйнувати життя парафій, пише “Forbes” з посиланням на “Коммерсантъ”.

    На початку березня цього року, департамент транспорту Москви поінформував, що у квітні паркувальні тарифи зміняться на 193 ділянках вулиць. За паркування у вказаних місцях, водіям доведеться сплачувати по 380 російських рублів (приблизно 140 гривень) на годину.

    Примітно, що на ділянках, де вводяться нові тарифи, зазвичай паркують власні автомобілі парафіяни таких храмів, як храм святих Косми і Даміана, храм Алєксандра Нєвского на Патріарших ставках, храм Воскресіння Словущого та інших.

    “У центрі Москви багато храмів, які заповнюються транспортом щонеділі, – зауважив заступник глави Синодального відділу зі зносин церкви з суспільством та ЗМІ Вахтанг Кіпшидзе. – “Непідйомні гроші” за паркування вихідними днями можуть зруйнувати парафіяльне життя, змусивши багатьох вірян утриматись від поїздки до центру на автомобілі”.

    У учасному суспільстві чути від представника РПЦ заяву, що церковне життя може всерйоз постраждати від тарифів на паркування, щонайменше викликає посмішку, оскільки істинний вірянин завжди знайде дорогу до храму, не зважаючи на перепони. Однак, у даному випадку, дивуватись не варто, бо Вахтанг Кіпшидзе у своїх висловах та твердженнях досить давно керується постулатами “русского міра”, а не здоровим ґлуздом.

    Якою ж буде реакція вищого духовенства РПЦ у разі, якщо тарифи на паркування автотранспорту залишаться великими, спрогнозувати не важко. Можна припустити, що всім співробітникам департаменту транспорту столиці Росії у храмах Москви буде проголошена анафема, а самі паркувальники будуть визнані гонителями та борцями з православ’ям.

    Заради справедливості варто зауважити, що в самій Росії далеко не всі розуміють і поділяють аргументацію представника РПЦ.

    Зокрема, президент Російського єврейського конгресу Юрій Каннер розповів, що, у розрізі релігійної діяльності, паркування має бути безкоштовним виключно для духовенства у місцях, куди вони прибувають у службовій необхідності, наприклад, поблизу храмів чи лікарень. Однак віряни, на думку Кеннера, повинні сплачувати за паркування повну вартість. “Якщо у людини є гроші на автомобіль, значить є гроші і на паркування”, – висловив свою точку зору Юрій Кеннер.

    Найсвіжіше

    Популярне