П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Більше немає підґрунтя, яким можна було виправдовувати існування РПЦвУ, – богослов

    Підґрунтя, яким можна було виправдовувати існування РПЦвУ більше немає і продовження риторики про «безблагодатність розколу» — це намагання вхопитися за соломинку збоку МП в Україні.

    Про це в інтерв’ю для РІСУ розповів богослов архімандрит Кирило Говорун.

    «Гадаю, що продовження риторики про «безблагодатність розколу» – це намагання вхопитися за соломинку і зберегти якийсь, кажучи французькою, “raison d’être” – сенс власного існування. До Засадничого Собору, до створення ПЦУ, в УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.) був дуже чіткий, чітко артикульований оцей “raison d’être” – сенс існування», – впевнений Говорун.

    Він зізнався, що у минулому теж долучився до створення цього наративу

    Крім того, за словами богослова, раніше РПЦвУ визнавалась всіма церквами, як частина РПЦ і єдина канонічна церква на території України в той час як УАПЦ і УПЦ КП, на його думку, були «розкольницькими», тепер все змінилось і ПЦУ є канонічною, а підґрунтя для існування РПЦвУ немає.

    РПЦвУ «Визнавали, звичайно, не як Помісну Церкву, а як частину РПЦ, проте таки визнавали як єдину канонічну Православну Церкву в Україні. Після створення ПЦУ цей сенс розвіявся! Більше немає цього підґрунтя, яким можна було виправдовувати існування УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.)», – сказав Кирило Говорун.

    Він також додав, що в РПЦвУ почали вигадувати нові наративи навколо ПЦУ, але вони були сумнівні з т. з. богослів’я, тому вони повернулись до старих кліше про «розкольників».

    «Коли утворився цей вакуум, вакуум наративний, коли більше не існує наративу, який слугував би підґрунтям для існування РПЦ в Україні, то почали вигадувати новий наратив, штучно «накачувати» його, зокрема тезами, які є дуже сумнівними з точки зору православної еклезіології. Саме тому продовжується ця теза про «розкольників», «безблагодатних» і таке інше. Але це вже спотворення того попереднього наративу, на якому базувалася УПЦ (РПЦвУ, – ред.)», підсумував архімандрит Кирило.

    Нагадаємо, у цьому ж інтерв’ю Кирило Говорун заявляв, що шанс стати отцями-засновниками Церкви архієреями РПЦвУ було бездарно втрачено.

    Найсвіжіше

    Популярне