П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Влада хоче кинути РПЦвУ під танк за збереження духовного зв’язку з РПЦ, – проросійські експерти

    Проросійські церковні експерти впевнені що чинна українська влада взяла курс на «знищення всього, що хоча б в теорії має зв’язок із Росією». Вони обурюються новому законопроєкту про «засудження ідеології руського міра», який на їх думку може спричинити знищення Московської церкви в Україні, через її духовний і адміністративний зв’язок із Російською православною Церквою.

    «…закон повністю вписується в сучасні тенденції політики української влади. …взятий курс на тотальну зачистку всього, що хоча б в теорії може бути пов’язано з Росією. Цей процес обов’язково торкнеться і релігійну сферу. УПЦ (РПЦвУ, – ред.) продовжать оточувати “червоними прапорцями”, створюючи все нові і нові можливості для її розгрому і передачі її власності ПЦУ. Адже якщо законопроєкт буде прийнятий, то канонічну Церкву (РПЦвУ, – ред.) зможуть спокійно кинути під танк за збереження духовного зв’язку з РПЦ. Або ж заперечення того, що ПЦУ має повноцінну незалежність», – говорять 18 березня експерти із проросійського релігійного телеграм-каналу Правблог.

    Вони впевнені, що Зеленський раніше говорив про хайп навколо теми Церкви і звинуватили його у брехні. «час показав, що ці слова – порожній звук. На практиці “слуги народу” тільки підвищують градус відповідного хайпу».

    В РПЦвУ підсумували, що часу переносити антиурядові мітинги може вже не залишитись і що пізніше ці демонстрації не будуть вже нічого вирішувати.

    «…залишається все менше і менше часу для ефективного захисту своїх позицій. Більше переносити Хресні ходи не можна. Інакше настане момент, коли вони вже нічого вирішувати не будуть», – йдеться в дописі.

    Нагадаємо, 18 березня стало відомо, що у ВРУ зареєстрували новий законопроєкт проти “руського міра”.

    «Однією із серйозних загроз регіональній і глобальній безпеці є російський екстремізм, теоретично обґрунтований в ідеології “руського міра”, яка в практичному контексті втілюється в правовій системі сучасної Росії, в її внутрішній і зовнішній політиці. Передусім йде мова про задекларовану Росією мету “збирання земель” та захисту російськомовних не залежно від територіальності, повернення Росії статусу “наддержави” та створення із сучасної Росії держави-цивілізації з великою місією. При цьому, цією місією виправдовуються будь-які злочини, навіть цинічні вбивства та тероризму», – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

    В разі ухвалення законопроєкту, будь-які активи та майно, що використовуються для пропаганди та іншої ресурсної підтримки ідеології «руського міру» за рішенням РНБО передаватимуться до управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочині.

    Згідно з пояснювальною запискою законопроєкту, офіційно просуванням «руського міра» займаються: Урядова комісія зі справ співвітчизників за кордоном, Міжнародна асоціація викладачів російської мови і літератури, Федеральне агентство зі справ, Фонд «Русскій мір», РПЦ (зокрема, Відділ церковних зовнішніх зв’язків РПЦ).

    У законопроєкті сказано і про пропаганду «руского міра», зокрема: «використання релігійної риторики в політико-маніпулятивних цілях або задля дестабілізації суспільної ситуації (заперечення незалежності Української православної церкви  та використання базового постулату про непорушну духовну єдність двох братніх народів, тощо)».

    Найсвіжіше

    Популярне