Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Екс-спецпредставник Держдепу США анонсував відкриття у Києві Американського університету

    Колишній спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки з питань України Курт Волкер в черговий раз відвідав Київ. Як інформує “НВ”, головною метою візиту дипломата стала підготовка старту масштабного проєкту – відкриття у столиці України Американського університету (American University Kyiv).

    Волкер розповів, що продовжує інвестувати свої час і зусилля в Україну вже в новому статусі – стратегічного радника нового освітнього проєкту, на який покладено роль важливого гравця у розвитку лідерства та демократії в Україні.

    З боку США ініціатива належить Університету штату Аризони, який вже сьомий рік поспіль залишається вишем номер один країни з питань інновацій, обігнавши в цій номінації престижні приватні заклади – Стенфорд і Гарвард.

    “США докладають чимало зусиль, щоб Україна стала успішною країною в питаннях захисту суверенітету і підтримки економіки, але людський капітал українців, їхня освіта й менталітет не менш важливі. Вплив радянської ментальності тут ще досі дуже сильний”, – розповів Волкер про причини появи вказаного проєкту.

    За словами колишнього спецпредставника, Американський університет здатний привнести в Україну найкраще, що є в американській системі освіти, але водночас українцям не потрібно буде залишати країну заради навчання. Університет штату Аризона – це найінноваційніший університет США, до того ж це найбільший публічний університет Сполучених Штатів із величезними можливостями залучати нових студентів.

    Курт Волкер зауважив, що в США університети тісно працюють із бізнесом, виробництвом, наближаючи освіту студентів до максимально потрібних компетенцій на ринку, допомагають випускникам бути продуктивними в економіці країни. Залученість в економіку, громадська активність – усе це допомагає розвивати суспільство загалом.

    При цьому, він вважає проєкт надзвичайно важливим для України, здебільшого, у розрізі питання дефіциту якісного лідерства.

    “Я часто говорю, як важливо Україні трансформуватися демократично, оскільки зараз тут очевидна олігархічна система. Всього кілька людей контролюють нереальні частки економіки країни і, відповідно, певні регіони і частини українського суспільства. Україна ж потребує здорової конкуренції лідерства. Трансформація цієї системи – головний виклик для країни”, – поділився власними міркуваннями Курт Волкер.

    Найсвіжіше

    Популярне