Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Країни НАТО висловились на підтримку можливості членства України та Грузії в Альянсі

    Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу (НАТО) Єнс Столтенберг презентував звіт роботи Альянсу за 2020 рік. У документі значну увагу приділено співпраці з Україною, пише “Голос Америки”.

    Столтенберг зауважив, що Україна є одним із найбільш постраждалих партнерів НАТО. Та, не зважаючи ні на що, впродовж 2020 року Альянс залишався непохитним у підтримці українського суверенітету та територіальної цілісності.

    “Союзники НАТО також залишаються відданими підтримці можливого членства в Альянсі Грузії та України, відповідно до рішення Бухарестського саміту від 2008 року та наступних самітів”, – підкреслюють автори звіту.

    Загалом, у звіті вказано, що Альянс 2020 року інвестував у 16 різних програм в рамках Комплексного пакету допомоги Україні.

    “У 2020 році, в рамках Програми професійного розвитку Україна-НАТО відбулись тренінги для сотень українських фахівців, які працюють в уряді у сфері євроатлантичної інтеграції”, – розповів Столтенберг.

    На додачу, НАТО провело чималу роботу в Україні інвестуючи у тренування військових, підтримку реформ оборонного та безпекового секторів, у допомогу розробки стратегії національної безпеки, законодавства щодо розвідувальної діяльності, а також у створення та розвиток нового Міністерства з питань ветеранів.

    Окрім цього, минулого року Альянс активізував співпрацю з питань повітряної підготовки та контролю в повітрі, а також збільшило присутність військово-морських сил країн-членів НАТО в Чорному морі.

    Під час доповіді звіту НАТО за 2020 рік, генеральний секретар Столтенберг назвав Росію країною, яка лишається “напористою і дестабілізуючою”.

    “У 2020 році союзники лишалися стурбованими через дестабілізуючу політику Росії та провокаційні військові дії поблизу кордонів НАТО, а також через її гібридні операції, зокрема в Лівії, Сирії та Україні”, – наголосив Єнс Столтенберг.

    Найсвіжіше

    Популярне