Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Ватажків “ЛНР” засуджено до довічного ув’язнення за збиття українського літака Іл-76 у 2014 році

    Красногвардійський суд міста Дніпро оголосив вирок за збиття терористами у 2014 році українського військового літака ІЛ-76. Тогочасні ватажки терористичної організації “ЛНР” Ігор Плотницький, Олександр Гуреєв та Андрій Патрушев засуджені на довічне позбавлення волі без конфіскації майна.

    Про це пише “НВ” з посиланням на “Судовий репортер”.

    Текст вироку сягнув понад 100 сторінок, оголошували рішення суду 15-16 березня з перервами – всього близько восьми годин.

    Коротко нагадаємо обставини справи.

    Вночі 14 червня 2014 року військово-транспортний літак Збройних сил України Іл-76 вилетів з міста Дніпропетровськ (зараз Дніпро) у напрямку Луганська. На борту літака перебували дев’ять членів екіпажу і 40 військовослужбовців. При заході на посадку в аеропорт Луганська на висоті 400 метрів авіасудно обстріляли з ПЗРК і великокаліберного кулемета. Внаслідок авіатрощі загинули всі, хто був на борту.

    Тодішній ватажок терористів “ЛНР” Валерій Болотов заявив, що український транспортний літак Іл-76 під Луганськом збили “бойовики ополчення”.

    За даними Генеральної прокуратури України, безпосередніми організаторами теракту були терористи Ігор Плотницький (на той час командир незаконного збройного формування “батальйон “Зоря”), Андрій Патрушев (заступник Плотницького) і Олександр Гуреєв (командир НЗФ “Витязь”).

    Плотницький був ватажком терористичної організації “ЛНР”, очолював раду міністрів “ЛНР”. У листопаді 2017 року він нібито пішов у відставку за станом здоров’я, але у ЗМІ писали, що Плотницького змістили у результаті перевороту. Після цього він виїхав до Росії, де начебто був заарештований за крадіжку 1 млрд. доларів США виділених Росією, й утримувався в петербурзькому СІЗО.

    16 грудня 2020 Дніпровський апеляційний суд залишив без змін вирок про 7 років ув’язнення за службову недбалість українського генерала Віктора Назарова в бойовій обстановці. Суд визнав, що недбалість генерала і невжиття необхідних заходів призвели до збиття терористами літака ІЛ-76 у червні 2014 року.

    Суд першої інстанції ще у березні 2017 засудив генерала до 7 років ув’язнення. Назаров із рішенням не погодився і подав апеляцію, розгляд якої тривав 3,5 роки.

    Найсвіжіше

    Популярне