П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Назад у “совок”: Держдума РФ заборонила просвітницьку діяльність без погодження з владою

    Державна дума Російської Федерації зробила важливий крок на шляху до цензури, примітивної науки і, звісно ж, репресій. Парламентарі прийняли у другому читанні законопроєкт, який ввів суттєві обмеження у процес здійснення просвітницької діяльності, пише “Красная лінія”.

    Повідомляється, що законопроєкт наділяє Кабмін повноваженнями визначати порядок та умови ведення просвітницької діяльності та форм контролю за нею. Він зобов’язує вищі навчальні заклади отримувати погодження Міносвіти для укладання угод про міжнародну співпрацю. Просвітницьку діяльність, навіть читання науково-популярних лекцій, повинно контролюватись урядом, а для її проведення потрібно буде отримувати спеціальну ліцензію після урядового висновку.

    Парламентарі пояснили необхідність законопроєкту тим, що відсутність регламентації “створює передумови для безконтрольної реалізації антиросійськими силами у шкільному та студентському середовищі широкого кола пропагандистських заходів, що спрямовані на дискредитацію державної політики РФ, перегляд історії, підрив конституційного ладу”.

    Втім, не вся освітньо-наукова спільнота Росії позитивно сприйняла повернення у “совок”. Понад тисяча діячів сфери просвітництва оприлюднили відкритого листа, з вимогами відхилити прийняття запропонованих змін до законодавства, оскільки вони створюють передумови до “репресивного регулювання та цензури”.

    Тим не менше, Кремль відхиляє усі пропозиції щодо пом’якшення норм законопроєкту.

    Тож росіян можна привітати з втратою права на неупереджене дослідження історії, сучасну науку та особисту думку. З іншого боку, вся цивілізована спільнота має підтримати Кремль у його кроках, оскільки, чим глибше Росія заглибиться у “совок”, середньовіччя, пітьму, репресії, цензуру, заборони та доноси, – тим швидше ми побачимо крах цієї мерзенної “імперії зла”.

    Поза тим, третє читання законопроєкту про просвітницьку діяльність призначили на 16 березня.

    Найсвіжіше

    Популярне