Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    До Дня Державного Гімну України бійці ЗСУ виконали його серед териконів на Донбасі

    Музичним виконанням “Ще не вмерла України і слава, і воля” на слова Павла Чубинського і музику Михайла Вербицького вояки ЗСУ, які несуть службу в районі проведення ООС, привітали народ України з Днем Державного Гімну, що відзначається 10 березня.

    Про це пише “Вчасно” з посиланням на сторінку у Фейсбук Генерального штабу ЗСУ.

    Видання нагадує, музична редакція музичного твору ухвалена Верховною Радою України 15 січня 1992 року.

    Перше публічне виконання відбулось 10 березня 1865 року в Перемишлі як завершальний номер концерту, присвяченого Тарасові Шевченку. Починаючи з середини 1860-их пісня “Ще не вмерла Україна” стала поширюватись спочатку на західноукраїнських землях, а згодом і на Наддніпрянщині й у місцях компактного проживання українців – у Канаді та США.

    Наприкінці 1980-х – початку 1990-х пісня почала набирати широкого розголосу серед українців. У липні 1991-го після урочистих зборів, присвячених першій річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет України, у палаці “Україна” відбувся концерт, завершальним акордом якого стало виконання всіма присутніми у залі пісні “Ще не вмерла Україна”.

    А 6 березня 2003-го парламент ухвалив Закон України “Про Державний Гімн України”. Народні обранці, зваживши на пропозицію тодішнього Президента України Леоніда Кучми, слова Чубинського “Ще не вмерла Україна” замінили на “Ще не вмерла України і слава, і воля”. Нововведення підтримали 334 народні депутати (проти висловилися 46 з 433, що зареєструвалися для голосування). Не брали участі в голосуванні фракції “Соцпартії” і “Компартії”.

    Найсвіжіше

    Популярне