П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Церков-домовина розвалиться»: Епіфаній нагадав, як Шевченко критикував російську церкву

    Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній з нагоди дня народження великого українського поета й художника Тараса Шевченка нагадав, як Кобзар правдиво писав про імперську російську церкву та як пророче спрогнозував її «розвал». Саме через це, за словами Епіфаіня, Швеченка почали клеймити атеїстом.

    Про це митрополит Епіфаній написав на своїй сторінці у Фейсбуці у вівторок, 9 березня.

    «Неспроста Шевченка намагалися представити атеїстом, бо він критикував тогочасну казенну, поневолену імперією Російську Церкву, називав її «церквою-домовиною» і писав:
    «Не смійтеся, чужі люде!
    Церков-домовина
    Розвалиться… і з-під неї
    Встане Україна.
    І розвіє тьму неволі,
    Світ правди засвітить,
    І помоляться на волі
    Невольничі діти!..», — пише Епіфаній.

    Митрополит Київський і всієї України підкреслив, що Шевченко мав християнський світогляд, а його твори віддзеркалюють шанобливе ставлення до Бога.

    «… Варто просто взяти до рук його твори (поезію, прозу, драматургію), листи, Щоденник, статті, записки, альбоми малюнків тощо — вони віддзеркалюють зокрема і його християнський світогляд, шанобливе, синівське ставлення до Бога і святинь, засвідчують віру і прагнення справедливості, правди, волі, любові, братерства, єднання. Тарас Шевченко впродовж усього свого життя вогненним словом боровся проти неправди, кайданів — не лише царських, панських, а й, насамперед, духовних, якими був скований та ув’язнений віками його рідний народ: «Кругом неправда і неволя, народ замучений мовчить…», — написав Епіфаній.

    Предстоятель української Церкви підкреслив, що наразі українці мають можливість молитися в Україні рідною мовою у своїй церкві.

    «Пам’ять, настанови й духовний заповіт Тараса Шевченка живуть серед нашого побожного народу. Він досі є для нас сучасним, хоча й народився 207 років тому. І я впевнений, що таким же цікавим, актуальним і правдивим він житиме і промовлятиме до українських душ на віки — допоки є наш народ і є та Україна, про яку він закликав молити Бога:
    «Смирітеся, молітесь Богу
    І згадуйте один другого.
    Свою Україну любіть,
    Любіть її… Во время люте,
    В остатню тяжкую минуту
    За неї Господа моліть», — зацитував Шевченка митрополит Епіфаній.

    Водночас Епіфаній нагадав, що в Україні триває війна з Російським агресором: «І хоча ми живемо, як і передбачав Тарас Шевченко, «в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій», за нашу волю в протиборстві з агресором досі змушені віддавати свої життя кращі сини й доньки України».

    «Він – справжній геній, вірний син України, багатогранний і часом складний, як саме життя, але він – надзвичайно сильна духом людина. І як би десятиліттями безбожники не намагалися сфальшувати, приховати, спотворити цю правду – її, як і світло, не сховаєш», – підкреслив предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне