Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ невдоволені, що Україну не внесли у список держав, де переслідують християн

    У РПЦвУ шкодують, що Україна не потрапила до списку країн, де найбільше переслідують християн, як то, наприклад, Нігерія. Про це розповів єпископ РПЦвУ Віктор (Коцаба) в інтерв’ю Православие.ru, яке опубліковане на офіційному сайті РПЦ, передає Релігійна правда.

    На запитання, як виглядає Україна на тлі країн Близького Сходу, Африки, Індії, в яких найбільше переслідують християн, представник РПЦвУ відповів, що «станом на сьогодні Україна в цей сумний список не ввійшла».

    «… кількість мученицьких смертей у всьому світі зросла на 60 відсотків. Жахливі числа! А найбільше християн загинуло від рук мучителів в Нігерії. Як свідчить статистика, дев’ять з десяти віруючих християнського віросповідання постраждали в Африці. Станом на сьогодні Україна в цей сумний список не ввійшла», — цитує видання єпископа РПЦвУ.

    Він наголосив, що тенденції, «пов’язані з діяльністю неформальних об’єднань та ультраправих організацій», «а також втручання державних структур в життя Церкви викликають тривогу вже в наш час».

    Єпископ РПЦвУ поскаржився на «дискримінаційні закони», які змушують перейменувати їхню церкву, та розповів про «народну ініціативу зі збору підписів під зверненнями до перших осіб країни» проти перейменування. Крім того, він нагадав, що починаючи з 2018 року РПЦвУ подала близько 400 позовних заяв до судових інстанцій.

    Нагадаємо, речник РПЦвУ Микоалай Данилевич грозився вивести 2 мільйони вірян у випадку подальшого «тиску» на московський патріархат збоку влади. Також він назвав закон про перейменування «УПЦ МП» загрозою соборності України.

    Варто підкреслити, що керівний центр так званої «УПЦ МП», як видно із аналізу її статуту, знаходиться в Москві, а духовенство РПЦ в Україні має в обов’язковому порядку виконувати рішення Помісних і архієрейських соборів Московського патріархату. Вище керівництво РПЦвУ ще до Російсько-української війни не соромилось використовувати приставку «московського патріархату», як на офіційних документах і сайтах, так і на вивісках фасадів храмів. На окупованих територіях вивіски залишились не змінені (УПЦ МП), або взагалі позбувались назви «УПЦ» і називались просто «московським патріархатом», в той час, як на не окупованій території України приставку «МП» (московського патріархату) почали прибирати.

    Найсвіжіше

    Популярне