Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Комітет з нацбезпеки рекомендує ВРУ прийняти законопроєкт про капеланство

    Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу законопроєкт «Про службу військового капеланства» №4626.

    Про це повідомляє пресслужба Синодального управління військового духовенства.

    Таке рішення було ухвалене 3 березня на засіданні комітету, на якому розглядався проєкт Закону України «Про службу військового капеланства» №4626, що передбачає врегулювання діяльності військових капеланів.

    Раніше у ПЦУ закликали підтримати законопроєкт про військове капеланство. В Українській церкві висловили сподівання, що дуже скоро Україна отримає капеланів, що є професійними військовослужбовцями і не маючи своєї цивільної парафії, але цілковито зосереджені на служінні своєму підрозділу. Це наблизить рівень наших військ до стандартів країн – членів НАТО. Таку ж думку висловив військовослужбовець, «кіборг», секретар комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

    Починаючи із 21 листопада 2013 року українські капелани молитвою і словом підтримували активних громадян на Майдані Незалежності під час безперервного мітингу, який отримав назву Революції гідності.

    Після початку гібридної російсько-української війни, віроломно розв’язаної Російською Федерацією, капелани разом з добровольцями пішли на Схід України і перебувають до цього часу на фронті в зоні бойових дій.

    «Капелани – це не просто парафіяльні священники, – підкреслюють в СУВД ПЦУ. – Це патріоти України, які ризикують своїм життям, перебувають разом з нашими воїнами під обстрілами, отримують поранення, контузії, помирають від хвороб отриманих в польових умовах передової. Серед капеланів є й такі, хто пережив полон і тортури в підвалах окупованого Донбасу».

    Згідно стандартів НАТО, інститут капеланства працює в багатьох країнах Північноатлантичного альянсу, де капелани-офіцери будучи некомбатантами приймають участь у всіх діях своїх Збройних Сил.

    Кожна з країн НАТО є світською, де держава і церкви відділені між собою. І найбільш секулярною серед них можна назвати Францію. Але і у їхніх військових формуваннях вже не одне століття діють військові капелани – представники різних релігійних конфесій, які є офіцери. Також і в Україні діє Закон, згідно якого церкви відділені від держави. Але також діє інший Закон про забезпечення державою права на свободу совісті та віросповідання. Тому військовий капелан і виконує дану функцію держави, а саме забезпечує дане право своїм військовослужбовцям. Окрім того, він є радником свого командира у релігійних питаннях, які являються дуже важливими у сучасних гібридних війнах.

    Капелан також допомагає своїм побратимам долати складні емоційні та моральні проблеми. Ефективність служби сучасного військовослужбовця багато в чому залежить також від ефективності капелана.

    Найсвіжіше

    Популярне