П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На Миколаївщині знайшли ще один недекомунізований пам’ятник Лєніну

    У селі Костувате, що у Вознесенському районі (раніше Братському районі) Миколаївської області, місцева влада досі не демонтувала пам’ятник Лєніну, бюст Карла Маркса та барельєфи з комуністичною символікою, повідомляє Суспільне.

    Від Миколаєва до села Костувате 160 кілометрів. Саме у цьому селі досі не запровадили декомунізацію. У центрі села стоїть пам’ятник Владіміру Лєніну.

    Бетонний монумент на розваленому постаменті стоїть біля місцевого будинку культури. Поруч із пам’ятником збереглися барельєфи з комуністичною символікою.

    Світлина: Суспільне Миколаїв

    А біля управління місцевої приватної агрофірми є бюст Карла Маркса та стела з назвою колишнього колгоспу.

    Світлина: Суспільне Миколаїв

    Жителі села не нарікають на такі пам’ятки.

    Достеменно невідомо ані автора монументів, ані точний рік встановлення пам’яток. Статую Лєніна встановили тут під час будівництва місцевого будинку культури. Це початок 80-х років 20 століття.

    Староста села Олександр Бондаренко говорить, як і будинок культури, так і пам’ятники, зараз на балансі приватної агрофірми “Вікторія”. Ще до утворення об’єднаних громад Костуватська сільська рада рішенням сесії рекомендувала їхній демонтаж. Та власник фірми Віктор Степанов відмовлявся, мотивуючи це тим, що хоче зберегти пам’ятки в цілісному стані.

    “Це наскільки звично для наших жителів. Єдине, що могло викликати ажіотаж – це огульне знищення. Ніхто не проти, щоб його демонтувати, але ж красиво зняти в цілості і сохранності”, – сказав Олександр Бондаренко.

    Голова Новомар’ївської сільської об’єднаної територіальної громади Тамара Фесько розповіла, що на території колишнього Братського району комуністичні пам’ятки залишились лише в селі Костувате.

    Миколаївська облдержадміністрація ще у 2015 році зобов’язала усі районні держадміністрації впровадити декомуністичні закони. Братська райдержадміністрація зверталась до поліції щодо демонтажу Костуватських комуністичних пам’яток. Поліція у свою чергу вела роз’яснювальні роботи з головою сільської ради Олександром Бондаренком щодо кримінальної відповідальності. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит журналістів Суспільного до виконувачки обов’язків начальника Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олени Іваненко.

    Чому у приватній агрофірмі не дослухались до рекомендацій влади, власник Віктор Степанов журналістам Суспільного пояснити відмовився.

    Проте надав документи, які підтверджують утримання будівлі та пам’ятників на балансі підприємства. Віктор Степанов пообіцяв найближчим часом знайти гроші на демонтаж комуністичної символіки.

     

    Найсвіжіше

    Популярне