Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Мовний омбудсмен надіслав звернення до Міноборони через скандал з представниками військкомату в Дніпрі

    Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь надіслав звернення до Міністерства оборони через мовний скандал за участю представників військкомату в місті Дніпро.

    Про це в ефірі “Прямого” сказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

    “Ми сьогодні підписали офіційне звернення на адресу міністра оборони пана Тарана із вимогою надати роз’яснення, що насправді відбулося в закладі освіти міста Дніпро. До слова, хочу сказати, що тільки протягом останніх двох місяців на адресу Міністерства оборони ми надіслали декілька інформаційних листів-роз’яснень, в який спосіб імплементується мовне законодавство. Нам підтвердили, що насправді в Збройних Силах України проводиться величезна робота з імплементації мовного законодавства, в статути, діловодство, документообіг і таке інше”, – сказав Кремінь.

    “Мені здається, що в цій ситуації обов’язково мала бути реакція не оперативного командування “Схід”, а, очевидно, когось із Міністерства оборони, з вуст тих людей, хто безпосередньо знає, що таке російські наративи, що таке захист національних інтересів, що таке українська мова для Збройних сил України, яка сім років відстоює свої права на свободу, на територіальну цілісність і на мову, в тому числі”, – сказав мовний омбудсмен.

    Кремінь сподівається, що на інцидент, який стався у школі Дніпра, зверне увагу Міністерство оборони.

    “Бо, скажімо, коли я чую, що в Міністерстві оборони спілкуються між собою російською – я не вірю. Коли мені кажуть, що військові між собою спілкуються російською, в тому числі під час офіційних заходів, – я не вірю. Але коли я бачу такі приклади, коли фактично в принизливій формі офіцери дозволяють собі цькувати старшокласників, і коли старшокласник проявляє свій характер і каже, що ви зі мною не жартуйте, бо я займаюся спортом, – тут щось ненормально. Тому я щиро сподіваюся, що буде оперативна реакція з боку Міністерства оборони”, – зазначив Кремінь.

    Нагадаємо, що у школі Дніпра стався мовний скандал за участю представників військкомату, які прийшли агітувати учнів вступати до військових вишів. Військовослужбовці отримали зауваження від старшокласника за агітацію російською мовою.

    Нагадаємо, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь направив листа до голови Української асоціації футболу Андрія Павелка щодо мовного інциденту, який стався 20 лютого під час матчу ФК “Львів” та “Колос” між головним тренером “левів” Віталієм Шумським та арбітрами матчу.

    Раніше повідомлялось, що “Укрпошта” звільнила співробітницю, яка відмовлялась переходити на українську мову.

    Найсвіжіше

    Популярне