П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Розвідка Естонії попередила про підготовку Російською Федерацією до повномасштабної війни з НАТО

    Департамент зовнішньої розвідки Естонської Республіки (Välisluureamet/VLA) повідомляє, що Російська Федерація у 2020 році продовжувала нарощування і модернізацію Збройних сил на західному напрямку, підвищуючи готовність до повномасштабного конфлікту з силами Північноатлантичного альянсу (НАТО).

    Як інформує “Уніан” з посиланням на “ERR”, про це йдеться у щорічному звіті розвідувального відомства Естонії.

    У документі зазначено, що протягом минулого року в російській армії розвивалася епідемія коронавірусу, хоча її і приховували від громадськості. Хворі і померлі були в тому числі і серед вищого командного складу ЗС РФ. Проте, це не позначилося на загальному розвитку і потенціалі російських військ.

    Розвідники Естонії виявили у 2019 році створення нового танкового полку в Калінінградській області, обласним центром якої є захоплене Росією у 1945 році німецьке місто Кенігсберг. А вже минулого року, у тому ж регіоні з’явилась нова мотострілецька дивізія, яка стала шостою за рахунком дивізією протягом семи років, що створена Росією на західному напрямку.

    Одночасно із зазначеним, відбувається розгортання на узбережжі Фінської затоки ракетних систем берегової оборони “Бал” з дальністю дії в 120 км та реформа повітряно-десантних військ (рос. – ВДВ), які мають бути готові як до локальних конфліктів, так і до повномасштабної війни.

    На додачу, Москва намагається не допустити розміщення американського ракетного озброєння в Європі і пов’язаного з цим паритету сил.

    “Російське керівництво як і раніше стурбоване інфраструктурою американської системи протиракетної оборони Aegis Ashore в Європі, оскільки, на думку Росії, протиракетна оборона заважає їй загрожувати НАТО ядерним нападом”, – йдеться в звіті.

    Фахівці VLA також попереджають про проведення чергових великих навчань на європейському напрямку “Захід 2021”, на яких, як правило, відпрацьовується війна з НАТО в регіоні Балтійського моря.

    За оцінкою розвідників, цьогорічні навчання можуть пройти в новій обстановці з урахуванням ситуації в Білорусі і можливої участі в них Китаю. Характерною особливістю обстановки естонські спецслужбовці називають той факт, що Білорусь на сьогодні можна назвати “білоруським військовим округом” Російської Федерації.

    Найсвіжіше

    Популярне