Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Рада визнала Революцію Гідності ключовою подією державотворення України

    У середу, 17 лютого, народні депутати ухвалили Заяву Верховної Ради у зв’язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності.

    Як передає “Новинарня“, відповідний проєкт постанови №2739 підтримали 295 нардепів.

    “Ця постанова насамперед про справедливість та про нашу історію. Навіть Європейський суд визнав Майдан і Революцію Гідності історичною подією, і дав правову оцінку подіям. Український парламент за сім років своєї діяльності так і не зміг це зробити. Ми сьогодні можемо зробити історичний крок. Ми можемо заявити як парламентарі, що засуджуємо діяльність окремих представників підрозділу “Беркут” і поліціянтів, які вбивали людей. Що ми вимагаємо довести до логічного кінця і в судах визнати, що ті діяння згаданих людей та тодішніх керівників держави були протиправними”, – зазначила народна депутатка від “Голосу” Олександра Устінова.

    Після виступу нардепки голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив у залі хвилину мовчання “за всіма, хто віддав життя під час трагічних подій, які відбулися в 2014 році”.

    “Хочу зазначити, що переважна більшість людей, які знаходяться в цьому залі сьогодні, є тут завдяки Революції Гідності. І переважна більшість присутніх ніколи би не опинилася в цьому залі, якби не кров Героїв Небесної Сотні. Я прошу про це не забувати нікого. І зокрема тих, хто досі не має совісті й називає ті події “державним переворотом”, – сказав “слуга народу” Микита Потураєв.

    “Сьогодні, коли ми бачимо активізацію російських військ на Сході України, особливо важливо пам’ятати про Революцію Гідності. Адже нема сумнівів – це був етап боротьби за українську незалежність”, – наголосив народний депутат від “Європейської солідарності” Андрій Парубій.

    Документ спрямований на привернення уваги українського суспільства та міжнародної спільноти до Євромайдану та Революції Гідності.

    Проєкт постанови включає позицію Ради щодо:

    • визначення Революції Гідності одним з ключових моментів українського державотворення;
    • недопустимості затягування розслідування “справ Майдану”;
    • важливості пам’яті про Небесну Сотню;
    • неприпустимості узурпації влади;
    • політичної оцінки режиму експрезидента Віктора Януковича;
    • засудження протиправних дій окремих співробітників “Беркуту”, міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів, інших осіб під час Революції Гідності;
    • важливості мирних зібрань та неприпустимості сваволі.

    Найсвіжіше

    Популярне