П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Український космічний центр продемонстрував фотодокази нарощування військ РФ в окупованому Криму

    Національний центр управління і випробувань космічних засобів України зафіксував нові об’єкти військового призначення, які з’являються в Криму з початку російської окупації.

    “Голос Америки” пише, що співробітники центру передали відповідні фотоматеріали проєкту “Радіо Свободи” “Крим.Реалії”.

    На одному з фото зафіксоване селище Новоозерне, неподалік від озера Донузлав. Наприкінці 2020 року тут з’явилася військова база. За словами начальника інформаційно-аналітичного центру Національного космічного центру України Сергія Янчевського, ще в 2018 році на цьому місці були розвалені корівники.

    Военная база хранения вблизи поселка Новоозерное
    Військова база зберігання поблизу Новоозерного. Фото: Крим.Реалії

    “Це база зберігання на випадок війни. Наприклад, коли проводиться мобілізація, то людей треба чимось озброювати, і це озброєння зберігається саме в такому місці. Це сотні артилерійських систем, броньована техніка тощо”, – розповів Янчевський.

    Окрім цього, з космосу видно, що біля Керчі з’явилися нові радіолокаційні станції і щонайменше вісім ракетних комплексів С-400. А на околиці Євпаторії побудована величезна радіоантена діаметром близько 30 метрів. І в тій же Євпаторії, в колишньому українському космічному центрі, тепер базуються військово-космічні сили Росії.

    Снимок нового радиопрозрачного купола вблизи Евпатории
    Знімок радіоантени поблизу Євпаторії. Фото: Крим.Реалії

    Поблизу міста Севастополь Збройні сили Російської Федерації побудували ще один об’єкт. На космічних знімках можна простежити, як, починаючи з 2016 року, на порожньому місці будувалася радіотехнічна станція з десятком супутникових антен-“тарілок”, середній діаметр кожної з яких – близько п’яти метрів.

    На правому знімку видно нову радіотехнічну станцію, що з’явилася поблизу Севастополя за останні чотири роки
    На знімку праворуч добре видно нові супутникові антени. Фото: Крим.Реалії

    Всього Центром зафіксовано кілька десятків новобудов і модернізацій військового призначення, що споруджує РФ в окупованому Криму. Повідомляється, що всі отримані дані потім надсилають Службі безпеки України та Збройним силам України. Там, відповідно, здійснюється аналіз інформації та формується оцінка загрози з Криму з боку Росії.

    Українські фахівці стверджують, що у порівнянні з 2014 роком Росія в Криму наростила свій військовий потенціал більш ніж удвічі.

    Не дивно, що у Кремлі мілітаризацію називають нормою, вважаючи півострів суб’єктом Російської Федерації. “Росія – суверенна держава і на своїй території має право проводити навчання, розміщувати будь-які об’єкти, оголошувати призов до армії для своїх громадян і організовувати патріотичне виховання молоді”, – заявила в грудні 2020 року речниця МЗС Росії Марія Захарова.

    Найсвіжіше

    Популярне