Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ: Протести в РФ викликані відсутністю «об’єднавчих проєктів», такими як окупація Криму

    У Російській православній церкві вину за протести частково звалили на Кремль, який не спромігся розпочати окупацію нових територій інших країн, на кшталт як він це вчинив у 2014 році з Кримом і Донбасом.

    Глава Навчального комітету і член Вищої церковної ради Російської православної церкви протоєрей Максім Козлов прокоментував в ефірі телеканалу РПЦ «Спас» акції протесту, які пройшли по всій Росії 23 січня, передає daily.afisha.ru

    Протоєрей РПЦ зазначив, що на умонастрої вплинула пандемія і пов’язані з нею обмеження, але головне – це відсутність «виразного об’єднуючого проєкту», яким була окупація Криму. Її російський служитель Богу у дусі роспропаганди назвав «поверненням Криму».

    «У якийсь момент націю об’єднав, безумовно, справедливий і правильний початок повернення споконвічно кримських територій, це дійсно був момент об’єднання нації, за цим стояла якась внутрішня правда, незалежно від державних юридичних норм, за цим правда, цю правду душею люди відчули», – підкреслив священнослужитель РПЦ.

    Козлов вважає, що це відчуття гостріше переживається молоддю. Він підкреслив, що люди ставлять собі питання, як так сталося, що Росія та її громадяни виявилися практично в глобальній ізоляції в останні роки.

    На думку протоєрея московського патріархату, справжньою причиною заворушень є не арешт Алєксєя Навального і не фільм про «палац Путіна», який викликав великий соціальний гнів, а відсутність «позитивної загальнонаціональної ідеології».

    Водночас представник РПЦ закликав прихильників різних поглядів не піддаватися ненависті один до одного. Він сподівається, що Росія ще не підійшла до червоної лінії, після якої мирне вирішення розбіжностей стане неможливим.

    Найсвіжіше

    Популярне