Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Митрополит Іларіон підштовхує мене до якнайшвидшої апеляції Вселенському патріарху, – Кураєв

    Богослов та блогер Андрєй Кураєв, у відношенні якого церковний суд прийняв рішення про позбавлення сану, розповів, що нинішнє керівництво Російської православної церкви саме підштовхує його до подачі оскарження судового рішення Вселенському патріарху.

    Про це він написав на власній сторінці у “Живому журналі”.

    Кураєв відзначив, що подана ним апеляція на ім’я патріарха Кіріла викликали цікаву реакцію очільника Синодального відділу зовнішніх церковних відносин РПЦ митрополита Іларіона (Алфєєва). На думку блогера, заяви архієрея фактично розв’язують йому руки.

    “Декілька разів Іларіон сказав, що я можу подавати апеляцію “куди завгодно”. В лігу сексуальних реформ нехай звертається сам. А для мене значуще питання звернення до Вселенського патріарха. Глава ВЗЦЗ своїм “можна куди завгодно” надав мені на це погодження”, – пише Кураєв.

    Блогер зауважив, що позбавлення сану – біда невелика. Йому до снаги вести домашній спосіб життя. А от відлучення від церкви, якою погрожує Кураєву митрополит Іларіон (Алфєєв), – це вже серйозна загроза.

    Кураєв поділився роздумами про те, що зараз важко стверджувати, що в історії були випадки, коли миряни, відлучені від церкви місцевим автокефальним главою, подавали апеляцію Вселенському патріарху. А тому, щоб уникнути додаткових канонічних спорів, подати таку апеляцію варто до набрання чинності “московської анафеми”.

    “Очевидно, що Іларіон квапить мене з цим зверненням, підштовхує до якнайшвидшого здійснення цього кроку. А образливим ототожненням Вселенського патріарха з “лігою сексуальних реформ” Іларіон дражнить патріарха Варфоломія і робить його більш схильним до прийняття моєї апеляції та позитивної відповіді на неї”, – висловився Андрєй Кураєв.

    Найсвіжіше

    Популярне