П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Мовний омбудсмен вже отримав сотні скарг на необслуговування українською

    Починаючи з 16 січня 2021 року, коли першочерговою мовою обслуговування споживачів в Україні стала державна – українська мова – на адресу офісу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло близько сотні звернень.

    Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, передає Радіо Свобода.

    «По частині з них ми, очевидно, будемо здійснювати заходи державного контролю. Є реакція суспільства на недотримання мовного законодавства на окремих інтернет-сайтах, під час спілкування в громадському транспорті з пасажирами. Ну, і крім усього іншого, це скарги, пов’язані із зовнішньою рекламою» – сказав Кремінь.

    Водночас грубих порушень мовного закону поки не було зафіксовано, додає мовний омбудсмен. Тарас Кремінь припускає: кількість скарг значно зросте після закінчення локдауну, коли відкриються заклади громадського харчування.

    В офісі Уповноваженого із захисту державної мови сподіваються: ефективно проведена інформаційна кампанія та роз’яснення від ЗМІ як має працювати стаття 30 закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», дадуть результат.

    Нагадаємо, з 16 січня 2021 року, відповідно до статті 30 закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою.

    Найсвіжіше

    Популярне