П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Хто зливає Путіна?

    На YouTube-каналі Алєксєя Навального було залито відео нового розслідування Фонду боротьби з корупцією під назвою «Палац для Путіна. Історія найбільшого хабаря». Менш ніж за добу відео увійшло в тренди YouTube (куди безуспішно намагається потрапити зі своїми відео кремлівський пропагандон (закреслено) пропагандист Соловйов), зібрало близько 21 млн переглядів, 1,8 млн лайків і 24 тис. дізлайков, понад 600 тис. коментарів.

    Для порівняння, відео розслідування про отруєння самого Алєксєя Навального «Справа розкрита. Я знаю всіх, хто намагався мене вбити» і «Я подзвонив своєму вбивці. Він зізнався» за місяць набрали 22 і 23 млн переглядів, відповідно, а відео «Він вам не Дімон» про життя прем’єр-міністра Дмітрія Мєдвєдєва в стилі лакшері – 37 млн ​​переглядів за три роки. А ось підсумкова прес-конференція Владіміра Путіна – 2020 року, як найважливіша політична подія року, набрала всього 770 тис. переглядів на «Пєрвом каналє».

    Не будемо переповідати розслідування. Як то кажуть, краще один раз побачити «палац Путіна» біля курортного міста Геленджик на Чорному морі, побудований в 2005-2010 роках за $ 1,35 млрд, ніж сто разів про нього почути. Проаналізуємо лише головні меседжі, які Алєксєй Навальний за допомогою цього відео відправив у політичний простір.

    Перший меседж адресований росіянам. Навальний продемонстрував російському народу, як по-царськи живе Владімір Путін і його оточення в той час, як самі росіяни затягують паски. Не те, щоб це було для когось в Росії таємницею. Але зважаючи на катастрофічне падіння рівня життя людей в 2020 році, новина про «царські хороми» сприймається не так філософськи, як в «ситі роки».

    За даними соцопитування «Лєвада-Центр», вперше з 1991 року 88% росіян назвали рік, що минає більш важким для країни, ніж попередній. 65% назвали 2020 рік понад важким, ніж попередній для них і для їхніх родин – це найвищий показник з 1998 року. За даними соцопитування ВЦІОМ, росіяни не помітили перемог країни в 2020 році: 10% росіян вважають перемогою винахід вакцини, 8% – введення миротворчих військ до Нагорного Карабаху, 4% – 75-річчя Перемоги. І перемоги ці сумнівні, адже розробники так і не змогли довести безпеку і ефективність «Спутнік V», в Нагірному Карабасі Росія здала позиції на користь Туреччини, а у «Великій Вітчизняній» війні переміг радянський народ.

    У 2020 році російська влада провалили роботу по всіх фронтах, включаючи боротьбу з коронавірусом Covid-19. Владімір Путін розповідає народу з телеекранів казки про «найкращу вакцину в світі», а «Спутнік V» з серпня 2020 роки не може пройти III етап клінічних випробувань. Кожен день смертність від коронавірусу в Росії росте, а темпи вакцинації росіян залишають бажати кращого.

    Вранці 20 січня оперативний штаб повідомив, що за останню добу в РФ померло 597 осіб – новий максимум з початку 2021 року Росія як і раніше займає 4-е місце в світі за кількістю тих, що заразилися. За даними карти вакцинації в світі «Coronavirus (COVID-19) Vaccinations», Росія, яка оголосила про реєстрацію власної вакцини від коронавірусу Covid-19 ще в серпні 2020 року, знаходиться на 15-му місці в світі за кількістю доз вакцини на 100 осіб населення – 0,01 дози. Для порівняння, перші місця в рейтингу займають країни, які не мають власних вакцин: Ізраїль – 1,25 дози на 100 чоловік населення; ОАЕ – 1,14; Бахрейн – 0,42; Великобританія – 0,4; США – 0,24 і так далі.

    На тлі того, що самій Росії не вистачає доз вакцини, Російський фонд прямих інвестицій урочисто звітує про те, що «Спутнік V» зареєстрований в Парагваї, Венесуелі та інших країнах третього і четвертого світу. Або про те, як РФПІ відвантажує вакцину в Аргентину в той час, як на Уралі припиняють вакцинацію через день після оголошення загальної вакцинації через дефіцит «Спутнік V». До слова, РФПІ публікує на своєму сайті тільки ті новини, які пестять його слух. А новини про те, що, наприклад, Угорщина відмовилася від «Спутнік V», а Бразилія навіть не стала його реєструвати, залишаються за кадром.

    Другий меседж адресований російським «елітам». Десакралізація Путіна та його близького оточення триває, і недоторканних в Росії більше немає. Початок цьому поклали розслідування видання «Проект», присвячені директору Росгвардіі Віктору Золотову; путінській екс-коханці Свєтлані Крівоноговіх; другій людині в Росії Юрію Ковальчуку, директору СВР Сєргєю Наришкіну. Потім послідувала розгромна стаття у виданні «Важниє історії» про путінського екс-зятя Кіріла Шамалова, в «Откритих мєдіа» – про прем’єр-міністра Міхаіла Мішустіна. І це – тільки квіточки, натякає Навальний, а ягідки попереду.

    Третій меседж адресований Путіну і його близькому оточенню. Навальний дає зрозуміти, що поруч з ними зрадник, який, переслідуючи власні інтереси, зливає конфіденційну інформацію, відому одиницям. Відповіді на питання «Хто він?» і «Які цілі переслідує?» можуть коштувати Владіміру Владіміровічу не тільки поста, але і життя.

    Джерело

    Найсвіжіше

    Популярне