Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ хоче продати палац Терещенків на Житомирщині

    Житомирська єпархія Російської православної церкви в Україні (так звана “УПЦ МП”) виставила на продаж нерухомість Свято-Різдва Христового Червонського жіночого монастиря, а саме історичну пам’ятку – палац Терещенків та земельної ділянки навколо нього.

    Про це повідомляють власні джерела “Духовного фронту”.

    Як стало відомо, 20 вересня 2000 року, Житомирське єпархіальне управління УПЦ МП та ВАТ “Червонський цукровик” уклали угоду про безоплатну передачу у власність єпархії садиби колишніх власників Червонського цукрового заводу – родини Терещенків.

    Під час засідання Священного синоду РПЦвУ (УПЦ МП) 22 січня 2001 року було затверджено відкриття у садибі Свято-Різдва Христового Червонського жіночого монастиря.

    На початку 2021 року з’явилась інформація про те, що очільник Житомирської єпархії РПЦвУ митрополит Никодим (Горенко) проводить переговори з бізнесменами щодо продажу вказаної пам’ятки архітектури.

    Зокрема, митрополит РПЦвУ звертався з проханням відшукати покупця на елітну нерухомість до народного депутата України Юрія Павленка (Опозиційна платформа – За життя) та до одеського бізнесмена Бориса Кауфмана.

    Місцеві мешканці неабияк стурбовані перспективою продажу історичної пам’ятки приватним особам, оскільки палац може легко перетворитись з об’єкту історичної спадщини на розважальний комплекс.

    Примітно, що це не вперше митрополит РПЦвУ Никодим (Горенко) потрапляє у неоднозначні ситуації, що пов’язана з майновими оборутками.

    За інформацією окремих ЗМІ, у 2018 році архієрей незаконно заволодів майном релігійної громади – будинком, котрий знаходиться на території Свято-Успенського архієрейського собору міста Житомир.

    Відновивши будинок, митрополит взявся за приватизацію землі, на якій він розміщений і яка також надана в оренду релігійній громаді. Згодом з’ясувалось: це землі історико-культурного призначення і приватизації не підлягають. Незважаючи ні на що, владика таки збудував елітний будинок на комунальній землі.

    Варто нагадати, Садиба Терещенків – це палац в смт. Червоне Андрушівського району Житомирської області, збудований в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Норберта Еразма Грохольського, що володів селом.

    Грохольський помер в 1863 році, згодом новий власник садиби Федір Артемович Терещенко трохи перебудував палац, а неподалік звів власне джерело прибутків – цукровий завод. Пізніше в ньому Терещенко Федір Федорович розташував авіамайстерню. У власності родини Терещенків, палац знаходився до Жовтневого перевороту 1917 року.

    Після перевороту в будівлі знаходився притулок для безпритульних дітей. Ближче до кінця ХХ століття палац швидко занепав і став руїною.

    Найсвіжіше

    Популярне