Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    16 січня українці вшановують захисників Донецького аеропорту

    16 січня в Україні відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту. Цей меморіальний день було встановлено за ініціативою українських військових, які 242 дні –  з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року –  вели оборону Донецького аеропорту.

    «Кіборгами» нескорених українців назвав сам ворог, який був шокований, що живі люди могли так довго і стійко боронити будівлі аеропорту.

    Кіборги вистояли, не встояв бетон

    Перший бій між українськими оборонцями та проросійськими бойовиками за встановлення контролю над Донецьким аеропортом відбувся наприкінці травня 2014 року. Того дня окупанти відступили, зазнавши важких втрат і на кілька місяців відмовились від штурму летовища. Восени 2014-го бойові дії відновилися у значно більшому масштабі.

    В обороні цього об’єкта брали участь не тільки воїни, але і медики з волонтерами, які надавали допомогу та підтримку українським бійцям. Тому пам’ять присвячена усім, хто стояв за Україну в ті дні.

    За весь час оборони Донецького аеропорту загинуло понад 100 українських військових, близько 440 зазнали поранень. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких, на жаль, посмертно.

    Найсвіжіше

    Популярне