Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Держкомтелерадіо дозволив ввезення в Україну російських книг, посилаючись на закон 2016 року

    Державний комітет телебачення і радіомовлення України дозволить ввозити на українську територію книги з Російської Федерації, посилаючись на закон, ухвалений Верховною Радою в 2016 році, повідомляє Інтерфакс з посиланням на пресслужбу Держкомтелерадіо.

    “Видача дозволів на ввезення на територію України книжкової продукції з РФ відбувається відповідно до закону, який був прийнятий ВР у кінці 2016 року. Цим законом передбачено, що дозволи на ввезення не надаються виключно книгам антиукраїнського змісту, а також таким, що містять пропаганду на користь держави-агресора”, – сказано в повідомленні.

    У відомстві заявили, що за весь час дії цього закону і, відповідно, функціонування дозвільної системи легальним шляхом в Україну не потрапила жодна книга антиукраїнського змісту, а обсяг книжкових видань, привезених з РФ порівняно з 2011 роком, скоротився в 12 разів.

    За даними Держкомтелерадіо протягом 2017-2020р дії закону відомство дозволило ввезти в Україну 31 тис. найменувань книг з Росії. Більшість з дозволених для ввезення книг – це твори світової класики, дитяча та науково-популярна література. Частину дозволів видано на ввезення в Україну україномовних книг українських видавництв, надрукованих в РФ.

    Крім того, протягом 2017-2020 років Держкомтелерадіо надав 4274 відмови імпортерам на ввезення книжкової продукції з РФ. Більшість відмов стосувалася подання неповного пакету документів заявниками, а в 274 випадках – антиукраїнського змісту, виявленого в виданнях. Таким чином в Україну не дали ввезти майже півтора мільйона примірників антиукраїнських видань.

    У відомстві наголосили, що повне припинення або обмеження ввезення на територію України російських книг можливо лише шляхом прийняття відповідного закону, який передбачав би ембарго на їх ввезення.

    Нагадаємо, за рік після вступу в дії обмеження на доступ російської книги на український ринок віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко заявив:

    «Після запровадження дозвільної системи лише 7700 назв російських книг отримали дозволи на ввезення в Україну, тоді як у 2016 році було ввезено близько 50 тисяч. У грошовому еквіваленті вартість ввезених російських книг навряд чи перевищуватиме півтора мільйона доларів, хоча до початку вторгнення Росії в Україну літератури ввозилося більш ніж на 30 мільйонів доларів на рік. Потік пропагандистського непотребу потрібно було зупинити».

    Найсвіжіше

    Популярне