П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    На польському ТБ показали фільм про злочини росіян на Донбасі

    На польському державному телеканалі TVP1 11 січня відбувся показ документального фільму “Дружба у тіні Кремля. Завтра Україна” польських режисерів Войцєха Яхимяка і Мацея Грабиса.
    Як зауважила у Фейсбуці одна з героїнь цього фільму, віцемаршалок Сейму РП Малгожата Госєвська, документальний фільм відзнято на основі доповіді “Російські військові злочини в Україні в 2014 році”, співавтором якого є польський політик, повідомляє Укрінформ.
    Прем’єра документального фільму “Дружба в тіні Кремля. Завтра Україна” відбулася в одному з кінотеатрів Варшави у червні 2018 року. Фільм базується на свідченнях, записаних авторами фільму під час поїздок у 2017 році в зону АТО, та зустрічах із колишніми полоненими бойовиків на Донбасі. Герої фільму, зокрема активістка Ірина Довгань, протестантський пастор Олександр Хомченко та інші, розповідають про те, як їх катували бойовики в 2014 році.
    Як зазначали тоді творці документальної стрічки, її знято під впливом слів президента Лєха Качинського, сказаними під час візиту до Тбілісі у серпні 2008 року, коли відбувалася російська окупація частини Грузії: “Сьогодні це Грузія, завтра Україна, післязавтра – балтійські країни, а потім настане час і Польщі”.
    Стрічка стала другою у циклі «Дружба у тіні Кремля», знятому польськими документалістами. Перша мала назву “Сьогодні Грузія” і розповідала про російсько-грузинську війну 2008 року.
    Доповідь “Російські військові злочини в Україні в 2014 році” складено на базі понад 60 інтерв’ю, які польські та українські волонтери провели з полоненими. Колишні бранці розповіли, серед іншого, про фізичні та психічні тортури, вбивства, до яких мали стосунок росіяни.
    У першій половині 2016 року відбулися презентації документа в Європарламенті, Верховній Раді України, Сеймі Польщі, на засіданні ОБСЄ. У квітні 2016 року Госєвська особисто передала доповідь до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.
    Віцемаршалок Сейму РП повідомила, що прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуда, заявляючи 11 грудня 2020 року про обґрунтованість підстав вважати, що широкий дiапазон дiянь, скоєних у контекстi ситуації в Україні, становлять воєнні злочини та злочини проти людяності, свої висновки зробила і на підставі цієї доповіді.

    Найсвіжіше

    Популярне