Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав слово року-2020

    Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість. Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав слово року-2020.

    Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав слово 2020 року — «коронавірус». Про це повідомляється на сайті словника, передає «Детектор.медіа».

    «Вірус, назва якого ще рік тому була відома лише вузькому колу медичних спеціалістів, торік справив визначальний вплив на життя людей, а отже і на мову. Утворилося безліч слів та виразів, похідних безпосередньо від слова «коронавірус» (головним з яких є Ковід)», – зазначають автори словника.

    Більшість головних слів року так чи інакше пов’язані з коронавірусом:

    • «Пандемія» — результат швидкого та неконтрольованого поширення коронавірусу, який викликав паніку в усьому світі та призвів до запровадження карантинів та локдаунів. Значною проблемою стала й інфодемія — швидке та неконтрольоване поширення неперевіреної інформації.
    • «Карантин» — як засіб стримування пандемії. Це слово італійського походження увійшло в українську мову декілька століть тому і вживається значно частіше, ніж коронадебютант локдаун, який увірвався в наше життя з англійської мови.
      «Самоізоляція» — ще одне важливе слово зі словника епохи коронавірусу. Сюди ж відноситься і соціальне дистанціювання.
    • «Вакцина» — протягом усього року не вщухав інтерес до щеплення від коронавірусу. Одразу декілька вакцин були розроблені у надзвичайно стислі терміни, і вже наприкінці року розвинуті країни розпочали програми масової вакцинації. Проявляють активність й антивакцинатори, ковід-дисиденти та інші прихильники теорій змови.
    • «Дистанційний» — пандемія та спричинений нею карантин надали нового імпульсу діджиталізації (слово року-2019), змушуючи людей та бізнеси переходити на дистанційну роботу, навчання, обслуговування і т.ін.
    • «Білорусь» — у зв’язку з масовими акціями через фальсифікацію виборів президента та жорстокість, з якою правлячий режим намагається придушити протести.
    • «Перемир’я» — після торішнього розведення президент Зеленський продовжує реалізовувати своє бачення вирішення конфлікту на Донбасі, що викликає неоднозначні оцінки в українському суспільстві.
    • «Децентралізація» — коронакриза та місцеві вибори показали стійку тенденцію до зміцнення регіональних еліт та послаблення центральної влади.
    • «Криза» — коронарік був багатим на різноманітні кризи: від урядової кризи у січні, через глобальну коронакризу, до конституційної кризи восени (на додачу до гуманітарної кризи на окупованому Росією Донбасі й водної кризи в анексованому Криму).

    Словник «Мислово» створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають звичайні користувачі.

    Цьогоріч «Мислово» ввосьме обрало слово року. Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість. У минулі роки словом року ставали: 2019 — «діджиталізація», 2018 — «томос», 2017 — «безвіз», 2016 — «корупція», 2015 — «блокада», 2014 — «кіборги», 2013 — «євромайдан».

    Найсвіжіше

    Популярне