П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Олексій Резніков: Росія не бажає закінчувати семирічну війну в Україні

    Українська сторона готова зробити кроки до встановлення миру на Донбасі, проте Росія відмовляється відповідати взаємністю і не бажає припиняти семирічну війну в Україні.

    Про це пише у своїй колонці для Atlantic Council віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, перший заступник глави української делегації в ТКГ Олексій Резніков, передає «Інформаційний навігатор».

    «Наближається сьома річниця початку військових дій між Росією і Україною, і багато недавно запитували мене: «Що далі?». Як парламентер в Тристоронньої контактній групі, створеній для припинення конфлікту в Україні, і як міністр, відповідальний за реінтеграцію тимчасово окупованих частин Донецької і Луганської областей та півострова Крим, я дивлюся на це питання з обох сторін», – зазначив він.

    «З тих пір відбулися два процеси обміну затриманими. Ми позначили 19 ділянок гуманітарного розмінування і чотири нові ділянки роз’єднання військ. Вперше з моменту початку конфлікту було укладено угоду про п’ятимісячне припинення вогню. Хоча це припинення вогню і було недосконалим, воно, без сумніву, врятувало життя. Навесні 2020 роки ми підсилили нашу делегацію в ТКГ, включивши до неї членів уряду і керівників парламентських комітетів. Згідно Мінських домовленостей, до складу делегації також увійшли представники України з окупованих частин Донецької і Луганської областей. У листопаді 2020 роки ми відкрили два нові пункти пропуску в Луганській області», – повідомив глава МінТОТ.

    При цьому Резніков підкреслив, що Україна неодноразово демонструвала свою готовність відновити мирний процес. Однак, реалізація існуючих Мінських угод в їх нинішньому стані неможлива, тому оновлення цих угод є необхідною попередньою умовою для будь-якого подальшого прогресу.

    «Термін дії поточних домовленостей минув 31 грудня 2015 року. Оскільки вони є політико-дипломатичними угодами, а не міжнародним договором, Мінські угоди містять суперечливі вимоги. Більш того, Росія сама порушила умови угод в лютому 2015 року, захопивши місто Дебальцеве і великі ділянки додаткових земель на сході України», – нагадав Резніков.

    Він також зазначив, що з літа 2020 року російська сторона використовувала різні приводи, щоб паралізувати Тристоронню контактну групу і відмовитися від своїх зобов’язань. Україна ж представила свій план з реалізації Мінських домовленостей, але російська сторона не повідомила про своє бачення.

    «Головне питання зараз полягає в тому, чи можна переконати Росію прийняти сучасну версію Мінських угод або зовсім нову форму переговорів», – підкреслив глава МінТОТ.

    Він додав, що це питання порушували представники Організації з безпеки і співпраці в Європі, а також німецькі та французькі партнери.

    «Україна вдячна за їхню підтримку, але ми також повинні відзначити, що ці зусилля дали дуже обмежені результати. В кінцевому підсумку просування до миру залежить від готовності Росії або, точніше, від її небажання покласти край конфлікту. Можливості для більш безпечних кроків в рамках поточних домовленостей практично вичерпані. Слово «безпека» має першорядне значення. Україна не піде ні на що, що українське суспільство вважає неприйнятним і може ще більше дестабілізувати поточну ситуацію. Ми не ризикнемо розв’язати повномасштабну війну в Східній Європі», – підкреслив Резніков.

    Найсвіжіше

    Популярне