Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній написав листа до Вселенського патріарха з нагоди річниці Томосу

    Митрополит Київський і всієї України направив листа Вселенському патріарху Варфоломію з нагоди другої річниці отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України.

    «Всесвятійший владико, Прийшла вдруге річниця підписання та кенотичного надання Вашими священними руками і Константинопольською Церквою Матір’ю Томоса Автокефалії Святійшій Церкві України. Скільки добрих емоцій, скільки спогадів, скільки сумних та приємних подій сталося від того нашого подвійного Богоявлення!», – написав предстоятель ПЦУ, передає офіційний сайт церкви.

    Він зазначив, що довгий час Церква України терпіла через несправедливість, через порушення канонічного порядку, боролася за утвердження правди. «І воля Господа була на те, щоби покоління перед нами і ми самі пройшли цей шлях, “Бо хто підносить себе, той принижений буде, а хто понижує себе, той піднесеться” (Мф. 23:12)».

    Митрополит Епіфаній у листі написав, що українці довший час терпіли несправедливість, але це терпіння Бог винагородив. «Ви, Ваша Всесвятосте, і Матір Церква зігріли нас своєю любов‘ю, втішили нас у скорботі, зняли з нас тягарі, які були покладені супротивниками правди».

    Блаженнійший Епіфаній порівняв радість служби, яка відбулась у Вселенському патріархаті на Хрещення Господнє із радістю, яку отримали посли святого князя Володимира у Святій Софії Константинопольській. Вони «не знали, були вони на небі чи на землі, коли бачили службу Патріарха». Саме на цій службі, 6 січня 2019 р., у храмі святого Георгія Побідоносця під час Божественної літургії, яку співслужили Вселенський Патріарх Варфоломій, ієрархи Константинопольської церкви з Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм й ієрархами Української церкви, відбулося вручення Томосу, «офіційно і навічно», Предстоятелю ПЦУ.

    Митрополит Епіфаній висловив вдячність Вселенському патріарху Варфоломію за надання Томосу про автокефалію ПЦУ.

    «Нехай Господь Бог дарує Вам, Всесвятійший владико, многії літа, енергійні, здорові, плідні, у силі душі та сміливості, і для присоромлення тих, хто здійснюють усілякими способами гоніння на Материнський корабель Церкви Константинопольського престолу. Многії літа, Всесвятійший владико!», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо вчора українські дипломати вирушили до Вселенського патріарха з нагоди другої річниці надання Томосу ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне