П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Українські дипломати вирушили до Вселенського патріарха на річницю Томосу ПЦУ

    Українські дипломати вирушають до Стамбула для молитви на святковій літургії, яку відправлятиме Вселенський патріарх Варфоломій 5 січня у переддень річниці надання Томосу Православній церкві України.

    Про це у себе в Facebook написав посол України в Туреччині Андрій Сибіга, зазначивши, що окрасою протокольної кімнати Посольства є копія Томосу.

    Він нагадав, що саме два роки тому відбулася історична подія ─ надання Томосу Православній церкві України на Фанарі у Стамбулі. «Це був перший Томос, наданий у 21 сторіччі саме для української Церкви. Видатна подія також і для світового православ’я, його зміцнення та єдності».

    «Два роки тому відбулась подія глобального значення ─ відбулось справжнє диво. Врешті було відновлено історичну справедливість ─ українці отримали свою автокефальну православну церкву. Усвідомлення цієї важливої події ще поки триває, але важливість насправді важко переоцінити. Цей день навіки увійде в історію української церкви, держави та світового православ’я», ─ додав дипломат.

    Він зауважив, що сьогодні обов’язково потрібно згадати і започатковані процеси та прагнення новоствореної у 1917-1921 рр Української держави (УНР) першочергово здобути свою автокефальну Церкву. Всі посли молодої держави в ті роки в Константинополі (Стамбулі) порушували це питання перед Вселенською Патріархією.

    «У міжвоєнний період, після втрати незалежності, продовжували свою подвижницьку діяльність в цьому напрямку у Стамбулі видатні діячі українського руху – зокрема, Володимир Мурський…Сьогодні це вже доконаний факт, а ще декілька років тому практично ніхто не вірив, що так станеться», – написав дипломат.

    Нагадаємо, президент Володимир Зеленський запросив патріарха Варфоломія відвідати Україну під час офіційного візиту до Фанару 16 жовтня минулого року.

    Найсвіжіше

    Популярне