П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Соцопитування: 41,6% жителів Конотопа зараховують себе до ПЦУ, а 16,8% – до РПЦвУ

    Протягом грудня 2020 року серед дорослих жителів міста Конотоп було проведено соціологічне опитування. Метою дослідження було визначення особливостей бачення населенням існуючої ситуації та позицій стосовно значимих соціально-культурних реалій – мови, релігії, подій на Донбасі та в Криму, вступу до НАТО тощо.

    Зокрема відповіді респондентів на запитання анкети «До якої релігійної конфесії Ви себе відносите?» свідчать не лише про велике розмаїття представлених вірувань, а й про суттєві відсотки тих, хто не вважає питання приналежності до тієї чи іншої конфесії взагалі важливим.

    Так, 12,8% опитаних зазначили варіант «яка різниця?», зафіксувавши, що не відносять це питання до важливих і визначальних.

    Водночас більшість опитаних — 41,6% — все ж відповіли, що зараховують себе до Православної церкви України. Ще 16,8% — до Російської православної церкви в Україні, замаскованої під УПЦ Московського патріархату.

    Маємо зовсім незначні відсотки тих, хто відносить себе до Римо-католицької церкви, Української греко-католицької церкви та загалом — до світового православ’я. Близько 5% зараховують себе до різних протестантських течій (євангелісти та свідки Єгови).

    При цьому 12,8% опитаних обрали позицію «у мене Бог у серці», а 3,6% визнають себе атеїстами.

    Варто зазначити, що серед тих, хто взагалі не пов’язує себе з жодною конфесією, фіксуючи різні варіанти: «яка різниця», «атеїзм», «у мене Бог у серці», більше чоловіків. А от жінки впевнено переважають серед тих, хто вважає себе вірянами православної церкви.

    При цьому прихильниць Православної церкви України значно більше, ніж Російської православної церкви в Україні (47,8% проти 19,9%).

    Що стосується вікових груп, то заслуговує на увагу переважання представників старшого покоління серед прихильників Російської православної церкви в Україні і переважання представників молодших вікових груп серед тих, хто відносить себе до Православної церкви України.

    Наприклад, у віковій групі 30-39 років вірянами РПЦ в Україні вважають себе 13,5% опитаних, тоді як до прихожан ПЦУ себе зарахували 56,8% опитаних.

    Зазначимо також, що молоді люди (18-29 років) порівняно частіше зазначають позицію «у мене Бог у серці», не співвідносячи її з жодною конкретною конфесією.

    Дослідження було проведено протягом грудня 2020 за спеціально розробленою трирівневої пропорційною вибіркою, яка розраховувалась з врахуванням територіальних і соціально-демографічних показників. Форма дослідження – опитування за допомогою закритої анкети. Всього за пропорційною вибіркою було опитано 350 респондентів. Теоретична похибка вибірки становить 3%.

    Як відповіли конотопці на решта запитань можете прочитати в матеріалі “Україної молоді” “”Просто війна” на Донбасі та “Самовизначений” Крим: Несподівані результати опитування мешканців Конотопа”.

    Найсвіжіше

    Популярне