Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    На Волині освятили пам’ятний знак, встановлений на місці головної ставки УПА-Північ

    Перший день нового 2021 року в Турійській територіальній громаді відбувся під знаковою подією – в урочищі Михайлів, де в роки Другої світової війни розташовувалась головна ставка УПА-Північ, освятили пам’ятний знак, повідомляє сайт “Волинь”.

    Це один із п’ятнадцяти пунктів історико-краєзнавчого туристичного маршруту місцями бойової слави Української повстанської армії, протяжністю 64 кілометри. Його розробила громадська організація «Волинська фундація» разом з туристичним клубом «Антар» за підтримки Українського інституту національної пам’яті. Презентація відбулася на початку минулого року в уже легендарному урочищі Вовчак. Тоді була розроблена мапа, встановлені вказівники та інформаційні стенди.

    Світлина: “Волинь”

    Проте ідея встановити у цьому особливому для українців місці пам’ятний знак у Юрія Прогонюка з Вербичного зародилася ще п’ять років тому. Як сам він зізнається, історія рідного краю для нього не сторінки минулого, а жива пам’ять про своє коріння, адже виріс він у справжній бандерівській сім’ї і по духу, і по світогляду.

    Силами активістів-вовчаківців наприкінці минулого року встановили дерев’яний хрест у понад три метри висотою у місці, де таборувалися станиці Служби безпеки ОУН (за свідченнями старожилів зі Свинарина, певний час там жив командир УПА Дмитро Клячківський під псевдо Клим Савур). Виготовили хрест зі столітнього дуба, поваленого буревієм. Німий свідок тих складних часів отримав нове життя – став сторожем таємничого місця.

    Як розповів директор комплексу „Вовчак – Волинська Січ» Василь Мазурик, спочатку накидали до десяти ескізів, радилися і зрештою обрали варіант – вирізьблений хрест з тризубом у центрі. А поруч на камені висічено надпис: «ГК УПА-Північ 1942–2021 роки». До його виготовлення долучилося чимало людей, зокрема, ядро вовчаківців: Петро та Василь Мазурики, Юрій Прогонюк, Андрій Полячук, Михайло Наумчик, Андрій Шилов, Руслан Павлюк, Юрій Генціровський та інші.

    Участь у заході взяв селищний голова Турійської територіальної громади Олексій Безсмертний. Світлина: “Волинь”

    З технікою допоміг Павло Корецький, голова СВК „Батьківщина”, з обробкою деревини – турійське підприємство „Укрдеревбут». Також посприяли лісівники Турійщини. Так спільними зусиллями це історичне місце перетворилось із позначки на карті на дійсно пам’ятну місцину. Поруч для туристів збудували альтанку, де можна перепочити. Відвідувачів, як розповідає директор комплексу Василь Мазурик, чимало. Особливі екскурсії та вишколи регулярно проводять і для школярів.

    А віднині це місце ще й наповнилося духовним змістом. Освячення – давня християнська традиція українців. Здійснити цю місію запросили митрофорного протоієрея Миколая Даньків, благочинного Турійського деканату. На значиму подію з’їхалось чимало побратимів-свобідівців. Участь взяв і селищний голова Турійської територіальної громади Олексій Безсмертний.

     

    Найсвіжіше

    Популярне