Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Новорічний скандал у Кремлі: Спецбатальйон МВС Росії протягом років збирав інформацію про пересування Путіна

    Керівництво Центру спецпризначення із забезпечення безпеки дорожнього руху Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації протягом трьох років збирало секретні відомості про маршрути пересування перших осіб Росії через чати у WhatsApp.

    Про це агентству “BBC News” розповіли один колишній та один діючий співробітники Центру.

    Повідомляється, що однією з основних задач вказаного Центру є супровід автомобільних кортежів перших посадових осіб РФ. Цю задачу виконує батальйон супроводження, який входить до структури Центру і, виконує зазначену функцію у співпраці з Федеральною службою охорони РФ.

    Наприкінці 2016 року командиром спецбатальйону став полковник поліції Анатолій Макаренков, який одразу наказав командирам всіх взводів батальйону збирати інформацію про пересування перших осіб російської держави.

    Цю інформацію “BBC News” підтвердив старший інспектор майор Васілій Вєтітнєв та один з офіцерів у відставці, яких проходив службу в спецбатальйоні. Вєтітнєв зазначив, що Анатолій Макаренков вимагав, щоб кожен командир взводу створив груповий чат у WhatsApp з підлеглими і передавав туди інформацію з кодової таблиці про своє місцезнаходження та пересування посадових осіб, яких охороняє ФСО.

    Повідомляється, що такі чати функціонують вже понад три роки і до групи чатів включено більш ніж 200 співробітників спецбатальйону.

    Під час переписки в чатах використовуються позивні посадових осіб, номери їх автомобілів, час проїзду автомобільного кортежу, пункти призначення, прізвища інспекторів в екіпажах супроводу.

    Така ситуація змусила майора Васілія Вєтітнєва звернутись до Генеральної прокуратури РФ. У заяві він зазначив: “Штаб-квартира компанії WhatsApp знаходиться в США, методи шифрування і безпека при відправці повідомлень не відомі. Тому керівництво Центру (Макаренков А.А.), яке віддало наказ про створення груп в WhatsApp, порушило режим секретності і Федеральний закон “Про державну таємницю”, піддає ризику безпеку керівництва Російської Федерації, і потребує серйозного службового розслідування”.

    При цьому, співробітники спецбатальйону МВС РФ повідомили, що співробітників примушували викладати в чат інформацію про кортежі посадових осіб, в тому числі, погрожуючи позбавленням щорічної премії (близько 100 тисяч російських рублів) та звільненням зі служби.

    Повідомляється, що згідно внутрішніх нормативно-правових актів, відомості про пересування перших осіб російської держави повинні передаватись лише спеціальними засобами зв’язку (радіостанціями), які є у користуванні співробітників ФСО та чергового співробітника спецбатальйону.

    Генерал-майор Федеральної служби безпеки РФ у відставці Алєксандр Міхайлов прокоментував, що потрібно з’ясувати, з якою метою Макаренков збирав інформацію про маршрути руху керівництва держави. Тему повинні вивчити управління власної безпеки МВС РФ та ФСО РФ.

    При цьому, Міхайлов зауважив, що у Федеральній службі охорони повинні чітко визначити, чи здатні дії Макаренкова поставити під загрозу безпеку осіб, яких охороняє відомство.

    Поза тим, на момент публікації відомо, що Генеральна прокуратура РФ переадресувала заяву майора Васілія Вєтітнєва прокуратурі міста Москва. Інформація про будь-які процесуальні або кадрові рішення у зв’язку із скандалом відсутня.

    Найсвіжіше

    Популярне