Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Мовний омбудсмен: Скасування окупантами держстатусу української мови — порушення прав людини

    Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що позбавлення української мови статусу державної на тимчасово окупованих територіях є порушенням прав людини.

    «На окупованих територіях України скасовано мовне законодавство, і тим українська мова була позбавлена ​​статусу державної. Це не тільки примітивна імітація процедур так званої законотворчої діяльності окупаційного режиму. Це порушення прав людини, про що повідомлені депутати ПАРЄ, Верховний комісар ОБСЄ», — сказав Кремінь в інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна».

    Мовний омбудсмен висловив надію на те, що інформація, яку його Секретаріат збирає разом з уповноваженою Верховної Ради з прав людини Людмилою Денисовою, стане предметом його щорічного звіту в 2021 році, і буде розтиражована по всьому світу.

    «Крим, Донбас — це Україна, а люди, які там живуть — українці. Ніяк їх не можна відокремлювати. У тому числі в мовному питанні», — сказав Кремінь, відповідаючи на питання, якою має бути мовна політика на тимчасово непідконтрольних територіях Донбасу та Криму після деокупації.

    У той самий час, уповноважений додав, що на сьогодні, перш за все, потрібно говорити про кращій доступі дітей з тимчасово окупованих територій до української освіти.

    Найсвіжіше

    Популярне