Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Болгарії викрили агентурну мережу ГРУ, яка займалась збором таємної інформації про НАТО

    Контррозвідка Болгарії викрила діяльність мережі російської розвідки на території держави. Про це, з посиланням на болгарське видання “Факти”, інформує “Хартыя’97%”.

    У результаті проведених контррозвідувальних заходів, персоною нон-грата було оголошено полковника Головного розвідувального управління Генерального штабу Російської Федерації Васілія Сазановича, який обіймав посаду військового атташе в посольстві РФ в Болгарії.

    Як повідомляє видання, раніше через діяльність, що загрожує безпеці Болгарії, з держави було видворено офіцера ГРУ Владіміра Русяєва (2019 рік), заступника торговельного атташе Сєргєя Ніколашина (2020 рік) та дипломата Вадима Бикова (2020 рік).

    Болгарським контррозвідникам вдалось встановити, що діяльність перерахованих російських розвідників координував саме Васілій Сазанович.

    Биков і Ніколашин займались збором інформацію про закупівлю Болгарією американських винищувачів F-16, а також, про проект модернізації болгарської армії та роботу військово-промислового комплексу. З цією метою, росіяни під дипломатичним прикриттям здійснювали вербування громадян Болгарії, які володіли потрібною інформацією.

    На слід Сазановича, контррозвідка натрапила після викриття діяльності саме Бикова та Ніколашина. В той же час, їм стала відома інформація про поточні спецоперації ГРУ на Балканах.

    Повідомляється, що шпигунська мережа РФ в Болгарії збирала інформацію про плани сил НАТО щодо проведення сумісних міжнаціональних навчань та розвиток взаємодії між структурами Альянсу. Полковник Сазанович докладав чималі зусилля, щоб зібрати відомості про присутність військових формувань та військової техніки США у Болгарії.

    Підривні дії розвідників РФ активно прикривало і підтримувало Міністерство закордонних справ РФ. Представник відомства Марія Захарова публічно критикувала політику Болгарії і Румунії у сфері оборони. Російська чиновниця звинувачувала вказані держави у розміщенні на своїх територіях зброю для нападу на Росію.

    У відповідь, болгарська сторона зауважила, що попри всі спроби видати себе за “мішень” НАТО, саме Росія у 2014 році незаконно окупувала Крим і продовжує ведення агресивних дій проти своїх сусідів. Окрім цього, РФ намагається за допомогою розвідувально-підривної діяльності послабити єдність всередині Альянсу.

    Найсвіжіше

    Популярне