Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: На прикладі Кіпрської церкви ми побачили, яка відбувається шалена боротьба

    Митрополит Епіфаній розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, що визнанню автокефалії ПЦУ протистоїть не тільки Російська православна Церква, але і Російська держава.

    «…на прикладі Кіпрської церкви ми побачили, яка відбувається шалена боротьба, як протистоїть не тільки РПЦ, але і російська держава, щоб інші церкви не визначали наш автокефальний статус. Бо всім відомо, що Кіпр насправді є досить проросійським. І багато експертів говорили, що Кіпрська церква швидко не визнає автокефалію ПЦУ», – сказав предстоятель ПЦУ.

    Митрополит Епіфаній нагадав, що зустрічався із архієпископом Хризостомом ще чотири роки тому і тоді предстоятель Кірпської церкви говорив, ще задовго до отримання Томосу, що «українська церква буде автокефальною, це незворотній процес, ми до цього прийдемо».

    «Коли ми вже отримали Томос, то архієпископ Хризостом зайняв таку ніби нейтральну позицію. Він об’їздив інших предстоятелів, намагався їх переконати. І що цікаво? В останньому інтерв’ю він сказав: «Коли я спілкувався і їздив до інших предстоятелів, то жоден із них не сказав «Ні»». Тобто це свідчить про те, що в майбутньому й інші церкви доєднаються», – підкреслив владика Епіфаній.

    Він додав, що зараз є, дві церкви на черзі, які практично дозрівають до визнання ПЦУ. «Але цей процес зараз трішки приспаний. Бо у зв’язку з пандемією, з цими карантинними обмеженнями церкви не можуть проводити соборів, засідань синодів. І тому такі рішення вони трішки відклали на пізніший час», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне