Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Кіпрський: РПЦ не сприяє єдності православ’я

    Відповідаючи на запитання ресурсу Ageliaforos, Архієпископ Кіпрcький Хризостом II прокоментував інтерв’ю митрополита РПЦ Іларіона (Алфєєва) виданню Kathimerini кілька днів тому, в якому російський єрарх грубо звинуватив Вселенський Патріархат і Кіпрську Церкву в автокефалії Православної церкви України.

    Архієпископ Кіпрський із сумом зазначив, що «святому братові там боляче, і йому там цікаво. У мене також була інша позиція, бо я не знав усієї істини. Коли я дізнався правду, я зайняв нинішню позицію. Вселенський Патріархат надав Києву та Україні адміністрацію», передає Orthodox Times.

    Церковне питання України обговорювалося на Священному і Великому Критському Соборі в 2016 році, «але патріарх Московський цього не хотів, він намагався зняти це питання з порядку денного Собору і пообіцяв у ньому взяти участь. Врешті-решт, він не відвідав Критський Собор і впливав на тих, хто міг бути присутнім на ньому», — сказав архієпископ Хризостом.

    Тому предстоятель Кіпрської церкви наголосив: «це не ми, це Московський патріархат не думає правильно і не сприяє єдності православ’я. Ми хочемо, щоб Православна Церква стояла високо, була єдиною і була прикладом для наслідування. Російська православна церква не є прикладом для наслідування, і мені шкода це говорити».

    «Навіть якщо ми визнаємо, що Російська православна церква, як стверджував митрополит Іларіон, прожила тисячолітнє життя, ми, Старші Патріархати та Церква Кіпру, маємо життя дві тисячі років», — сказав Архієпископ.

    «Ось чому повинні консультуватися з нами. Російська православна церква забрала православ’я у Вселенського Патріархату, який сьогодні не поважає. Для всіх молодших помісних православних церков Вселенський Патріархат є Церквою-Матір’ю», — підсумував архієпископ Хризостом.

    Найсвіжіше

    Популярне