П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія повертає Боснії ікону, яку з Луганська могли викрасти сербські найманці

    Міністерство закордонних справ РФ повідомило, що ікона, яка була подарована голові російського МЗС Сєргєю Лаврову в Боснії і Герцеговині головою Президії БіГ Мілорадом Додіком, буде повернута для уточнення її походження.

    «Ікона буде повернута дарувальникам для подальшого уточнення її історії по лінії Інтерполу», — заявили російські дипломати.

    Тим часом прокуратура Боснії і Герцеговини відкрила справу для того, щоб розглянути всю інформацію про те, як старовинна ікона, яку Мілорад Додік, голова Президії БіГ, подарував Сєргєю Лаврову, прибула до БіГ.

    «Прокуратура БіГ отримала інформацію від глави Міністерства закордонних справ БіГ Бісери Туркович, в якій зазначено, що міністерство отримало ноту від посольства України. …Відкрито справу, і будуть проводитись перевірки», — повідомили в прокуратурі БіГ.

    Світлина: Балканський оглядач

    Міністерство закордонних справ Боснії і Герцеговини напередодні направило лист до SIPA (Державна агенція розслідувань та захисту) та прокуратури БіГ з прохання про розслідування всіх звинувачень на основі ноти протесту від Посольства України.

    Історик і переселенець з Луганська Валерій Снєгирьов вважає, що ікона написана не в Луганську, але могла зберігається в місті. Вона є зразком візантійського стилю, який був дуже поширений в ХVIII-початку ХІХ століття.

    Снєгирьов звернув увагу на те, що на іконі є печатка Одеської крайової комісії. А сургуч з 20-х років ідеально зберігся. Судячи з розмірів, ікона подарована.

    «Тут, швидше за все, в чому заковика, чому печатка стоїть не в самій іконі — а в її окладі, в оболонці, в даному випадку — срібло з позолотою. Цій іконі пощастило: зазвичай оклади знімалися, на вагу приймалися, пресувалися і потім йшли в Гохран (Державне сховище — ред.). Їй пощастило, що вона в рідному окладі», — зазначив Снєгирьов.

    Ватажок батальйону сербських найманців «Йован Шевич» Братислав Живкович. Світлина: wikiwarriors.org

    Він не виключив, що ікона могла опинитися в Сараєво у зв’язку з війною на Донбасі. Там на боці російських окупантів воював батальйон сербських найманців «Йован Шевич».

    «Я просто підозрюю, що ікона — трофей цього батальйону, який перекочував в Республіку Сербську Боснії і Герцеговини», — додав історик.

    Найсвіжіше

    Популярне