П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Політичний жест у бік Росії: Митрополит Епіфаній про скандал з іконою в Боснії

    Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній назвав «політичним жестом» у бік Росії інцидент у Сараєві, коли російському міністру закордонних справ подарували старовинну українську ікону з окупованого Луганська.

    Про це митрополит Епіфаній сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

    «Це такий певний політичний жест в бік Російської Федерації, бо ця ікона саме якраз із тієї території, яка зараз знаходиться, на жаль, в окупації. І це не залежить від нас як від церкви, справді, добре, що Міністерство закордонних справ відреагувало на цю подію, бо такі речі взагалі-то не повинні відбуватися. Кожен народ повинен поважати інші народи і не робити таких вчинків», – зазначив Епіфаній.

    Посольство України в Боснії і Герцеговині направило ноту до Міністерства закордонних справ БіГ із проханням надати детальну інформацію про те, чому 300-літню українську ікону подарували міністру закордонних справ Росії Сєргєю Лаврову.

    Нагадаємо, ікону Лаврову 14 грудня подарував головуючий президії Боснії і Герцеговини (БіГ), сербський представник Мілорад Додік. Місцеві ЗМІ також оприлюднили фото ікони, розповсюджене сербським агентством СРНА, на якому видно воскову печатку, котра свідчить, що пам’ятка належить Україні.

    Член Президії Боснії і Герцеговини Желько Комшич заявив журналістам, що якщо це ікона, яка походить з України і була привезена до Боснії під час війни в Україні, тож її вкрали, і хтось повинен потрапити до в’язниці.

    Найсвіжіше

    Популярне