П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Парафіяни вже два роки ділять храм на Вінниччині

    Зараз Вінницька область друга в країні за темпами переходу парафій Московської церкви до ПЦУ

    Два роки з моменту Об’єднавчого собору минуло, а до порозуміння так і не дійшли. У селі Новоживотів на Вінниччині триває суперечка довкола ось цієї церкви. Дозвіл на богослужіння в ній мають віряни Православної церкви України. Навіть поставили свою табличку. Але парафіяни Московського патріархату храм не віддають.

    Діалогу знову не вийшло. Біля Свято-Покровської церкви в селі Новоживотів вкотре зібрались віряни, щоб поговорити. З одного боку, парафіяни Православної церкви України – навпроти ті, хто не хоче йти з Московського патріархату з батюшкою. І одні й інші мають претензії на храм. У ПЦУ вони законні.

    “Є протокол зборів, є статут у новій редакції, є витяг про право власності на храм. Це те, що храм належить Православній церкві України. Належить саме громаді. Це приватна власність громади”, – каже парафіянин ПЦУ Микола.

    У прибічників Московського патріархату документів таких на руках немає. Та й і не дуже хочуть вони їм довіряти, бо головне, кажуть, – це історія, яка нібито на їхньому боці.

    “Скажіте, хто скіки ходить? 20-30-15 років ходять. Ось тьотя Лєна 60 років ходить у церкву. Ви уявляєте? Це громада, це людина, яка в церкві своє життя поклала”, – пояснює парафіянка Московського патріархату Тетяна.

    У селі неспокійно чи не на кожні свята, коли віряни збираються біля храму. У ньому за майже два роки ніхто богослужінь не проводить. Суперечки часом завершуються штовханиною і навіть прокльонами. Храм зачинений на обидва замки, один – громади ПЦУ, інший – поставив московський батюшка. Моляться усі на вулиці серед свіжого повітря. Парафіяни Московського патріархату перед храмом ось у цьому ангарі, віряни Православної церкви України – позаду нього під шифером.

    “Отець Монастирський Петро проповідує те, що на сході України немає війни, що це братовбивча війна. Це несправедливо”, – наголошує парафіянка ПЦУ Людмила.

    “На дітей кажуть, що це діти сепаратистів. Де ця міра українця? Хто з нас більший українець?” – обурюється парафіянин Московського патріархату Станіслав.

    Поки ж питання: а хто має право молитись у церкві, загрузло в судах. Позаду кілька засідань, і всі їх Московський патріархат намагається заблокувати. Ще навесні 2019 року релігійна громада села Новоживотів більшістю перейшла до Православної церкви України. Прохали приєднатись і батюшку, але той категорично відмовився.

    “Це є віра. Розумієте, перейти в ПЦУ, це вибачте мене – але це смерть. Я кажу, це неможливо”, – заявив священник Московського патріархату отець Петро Монастирський.

    “Задля того, щоб це єднання відбулося, треба, щоб була добра воля самих людей. Щоб вони слухали сумління своєї совісті. І щоб вони не слухали, що їм з боку кажуть, і що їм кажуть якусь неправду”, – переконує в.о. настоятеля Свято-Покровської церкви ПЦУ в селі Новоживотів отець Ярослав.

    Зараз Вінницька область друга в країні за темпами переходу парафій Московської церкви до ПЦУ. Станом на жовтень таких тут було вже 90.

    Джерело: 5 канал

    Нагадаємо, в листопаді стало відомо, що Тульчинська єпархія Московського патріархату в Україні програла суд за позовом проти реєстрації громади ПЦУ у селі Новоживотів на Вінниччині.

    Найсвіжіше

    Популярне