Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Два роки у порівнянні із кількома століттями нашої духовної окупації це нетривалий час

    15 грудня предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський і всієї України Епіфаній після урочистого богослужіння в Святій Софії Київській звернувся із проповіддю з нагоди 2-ї річниці Об’єднавчого собору.

    «Сьогодні ми по справжньому дякуємо Богові за прожитий час. Стоячи тут на амвоні древньої Київської святині, основи нашої Православної Церкви ми радіємо. Радіємо з того що Господь нас сподобив пройти певний відрізок часу. Можливо це і небагато. Два роки у порівнянні із тисячоліттям чи кількома століттями нашої духовної окупації це нетривалий час. Це всього тільки два роки. Але протягом цього часу Господь сподобив нас багатьох благодіянь. Бо якщо ми проаналізуємо навіть останнє сторіччя боротьби за автокефальний статус то протягом цих двох років ми зробили дуже великий прорив. Ми тут у стінах древньої Софії провели Об’єднавчий собор українського православ’я, який створив визнану єдину Українську Православну Церкву», – сказав митрополит Епіфаній.

    Він зауважив, що до цього часу багато трудилися і молилися, але все ж таки у 2018 році українське духовенство і віряни зуміли це все об’єднати завдяки Президенту України, який в той час посприяв, робив і зробив все від нього залежне, щоби ця подія відбулася.

    «І сьогодні я радію з того що ми знову разом тут у Святій Софії дякуємо Богові. Бо супротивники не вірили і робили все для того, щоб Об’єднавчий собор не відбувся, щоб Томос про автокефалію не був наданий Вселенським патріархом. Але  попри цей шалений спротив ми зуміли об’єднатись і створити Православну Церкву України. Церкву яка утверджується, яка розбудовується, яка отримує визнання збоку інших Помісних православних Церков. Тому що об’єднання це основа. Це початок для доброї справи. Але надалі ми повинні трудитись для доброї справи», – сказав предстоятель ПЦУ.

    Нагадаємо, єпископ Варсонофій нагадав, як Філарет за день до Об’єднавчого Собору відмовився від предстоятельства в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне