П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Канонізація Івана Грозного – амбіційний проєкт православного олігарха Малофєєва?

    Керівник Астраханського відділення новоствореної Константіном Малофєєвим спільноти “Царьград” (раніше – “Двуглавий орьол”) Сєргєй Чаплигін на каналі “РусПросвет ТВ” розповів про значення постаті російського тирана Івана Грозного, що царював у XVI столітті для російської історії і російського православ’я.

    Про це пишуть “Астраханские новости”.

    “Царградівець” зауважив, що поступово виявляються маловідомі факти про російського правителя, які призводять до перегляду оцінок його внутрішньої і зовнішньої політики, а також, людських якостей. Ці обставини, на його думку, змінюють уявлення про принципи формування єдиної російської держави, що можуть стати основою майбутньої Російської імперії.

    Що ж, це не перший садист, постать якого приводить мізки російських імперіалістів у стан екстремальної збудженості. Раніше засновник “Царьграду” Малофєєв запропонував канонізувати полководця Суворова, який керував депортаціями і геноцидами.

    Втім, про канонізацію Івана IV Грозного мова поки не ведеться. Адже, сам Чаплигін розповів, що єрархи Російської православної церкви сьогодні не розглядають вказане питання, але не виключають можливість історичної реабілітації тирана.

    Більш того, у пам’яті сучасного духовенства РПЦ ще лунають слова спочилого патріарха Алєксія ІІ (Рідігера), який назвав намагання прихильників Івана Грозного канонізувати царя “спробами псевдоревнителів православ’я канонізувати тиранів і авантюристів“.

    Та це не означає, що у “Царьграді” ще не запланували, після успішної проведеної історичної реабілітації Івана Грозного звісно ж, відповідні звернення на його канонізацію і навіть почали пошук меценатів, які пожертвують свої статки на виготовлення ікон із зображенням російського садиста, вбивці і тирана.

    Найсвіжіше

    Популярне