П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Посол США в Греції: Росія далі прагне зруйнувати єдність православної церкви

    Посол США Джеффрі Пайєтт заявив, що Росія підриває єдність православних країн і несе загрозу суверенітету незалежним державам.

    Відповідну заяву він зробив 9 грудня, повідомляє офіційний сайт посольства США в Греції.

    «Росія не тільки кидає виклик авторитету Вселенського патріарха, але вона продовжує прагнути зруйнувати єдність православної церкви, розпалюючи нестабільність і підриваючи суверенітет незалежних держав, що мають більшість населення православного віросповідання»,  – сказав посол.

    Він зазначив, що «Греція та США, як стратегічні партнери, також спільно працюють над тим, щоб відповісти на виклик, який Росія ставить перед нашими демократичними цінностями і, зокрема, зі свободою релігійного вираження тут, у Європі. Росія заслужила тривожне визнання нашої Комісії з питань міжнародної релігійної свободи як «країна, яка особливо бентежить» за систематичні, постійні та грубі порушення релігійної свободи».

    «Торік, коли Вселенський Патріарх надав автокефалію Православній Церкві України відповідно до побажань українського народу, Росія у відповідь розірвала зв’язок із Всесвятішим. Потім Російська православна церква припинила зв’язки або погрожувала розірвати зв’язки з іншими церквами, які слідували керівництву Вселенського патріарха».

    Він додав, що визнання ПЦУ з боку інших церков буде продовжуватись і зростати. «Зараз до цієї зростаючої групи входять Церква Греції, Церква Олександрії та всієї Африки, а зовсім недавно – Церква Кіпру. Список буде продовжувати зростати».

    «Російська церква також намагалася покарати Грецію, давши вказівки російським православним туристам не відвідувати грецькі єпархії, які підтримали рішення про надання автокефалії Церкві України. І саме цього місяця митрополит Іларіон від імені Російської церкви помилково заявив, що Вселенський патріарх ініціював розкол. Ми вітаємо Церкву Греції та архієпископа Єроніма (предстоятель Грецької церкви, – ред.) за те, що вони мужньо підтримали рішення Вселенського патріарха, і ми сподіваємось, що з часом інші православні церкви дотримуватимуться цього напрямку відповідно до канонічного права».

    Посол США висловив сподівання, що Російська Церква помириться з Церквою України, визнаючи суверенне право українського народу обирати своє майбутнє та власні засоби поклоніння.

    Уряд США є рішучим прихильником Вселенського патріарха, духовного лідера православних християн у всьому світі, – сказав Джеффрі Пайєтт.

    «Коли три тижні тому секретар Помпео зустрівся з Його Всесвятістю у Стамбулі, вони підтвердили наше спільне бачення підтримувати релігійну свободу в усьому світі, будь то в Туреччині чи в Україні. І я знаю, що ця підтримка Вселенського патріарха залишатиметься сильною при обраному президентом Байдені. Дійсно, востаннє я бачив обраного президента Байдена тут, в Афінах, у 2017 році, коли ми насолоджувались пам’ятною вечерею разом з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом», – зазначив посол США в Греції.

    Також він підкреслив, що для Сполучених Штатів право на вільне богослужіння є фундаментальним для національної ідентичності американців. 

    «Через чотири століття свобода віросповідання залишається основною метою зовнішньої політики США, закріпленої в нашій Першій поправці, разом із положенням про те, що уряд поважає всі релігії однаково. Для Сполучених Штатів свобода віросповідання також є загальним правом людини, яке перевірялося протягом історії. Це одна із спільних демократичних цінностей, яка міцно пов’язує народи США та Греції. Засновники Америки боролись за незалежність в 1776 році, частково, щоб гарантувати їм свободу молитви, як вважали за потрібне, і вони, своєю чергою, підтримали Грецьку революцію в 1821 році, щоб греки могли користуватися тими ж свободами. Американці глибоко поважають Грецьку православну церкву, яка зберігала грецьку культуру протягом століть османського панування[…]Наші країни стоять разом, плече до плеча, майже двісті років, і донині Грецька православна церква продовжує зміцнювати глибокі та давні зв’язки між нашими двома народами. Багато греко-американців зберігають свою грецьку спадщину здебільшого завдяки церкві, а американські традиції благодійництва та служіння поєднуються з православною вірою в добрі справи та любов до своїх братів і сестер. Грецька православна церква також продемонструвала мужнє моральне лідерство в Сполучених Штатах під час нашого руху за громадянські права і продовжує просувати нашу спільну віру в невід’ємні права людини».

    «Протягом перших півтора років Архієпископом Америки Його Високопреосвященство Архієпископ Елпідофор зробив багато для поглиблення і без того міцних міжлюдських зв’язків між нашими країнами. Я дуже вдячний, що вважаю його другом та співробітником у нашій місії побудувати на фундаменті демократичних ідеалів, які поділяють Греція та США», – сказав посол США в Греції Джеффрі Пайєтт.

    Найсвіжіше

    Популярне