Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    До 100-річчя створення УВО: У Полтаві встановили пам’ятну дошку Євгенові Коновальцю

    У Полтаві на фасаді будівлі загальноосвітної школи №34 із нагоди сторіччя створення Української військової організації (УВО) встановили пам’ятну дошку військовому й політичному діячеві, полковникові Армії УНР Євгену Коновальцю.

    Про це повідомило видання “Новинарня” з посиланням на регіонального представника Українського інституту національної пам’яті на Полтавщині Олега Пустовгара.

    Інформаційна дошка розташована на будівлі за адресою бульвар Євгена Коновальця, 8.

    Її відкриття відбулося за участю курсантів Полтавського військового коледжу, вчителів школи №34, діячів ОУН, співробітників обласного військкомату.

    “Велика шана і подяка голові історико-краєзнавчого клубу ім. Федора Борківського при міській центральній бібліотеці і діячці ОУН Ніні Кирпотіній, яка всебічно підтримала ініціативу Північно-Східного відділу Інституту нацпам’яті, взявши на себе ношу організації збору коштів, виготовлення і церемонії відкриття. А ще всім, хто пожертвував кошти на добру справу!”, – написав Олег Пустовгар.

    За його словами, дошка має антивандальний захист, а над нею розташована відеокамера.

    На виготовлення інформаційної пам’ятної дошки бюджетні кошти не витрачалися, їх зібрали громадськістю шляхом пожертв полтавців.

    Довідка: Євген Коновалець – військовий і політичний діяч, полковник Армії УНР, творець і очільник формації Січових стрільців, комендант УВО, перший голова Організації українських націоналістів, один з ідеологів українського націоналізму народився 14 червня 1891 року в Зашкові на Львівщині.

    Об’єднав у боротьбі за державність і галичан, і наддніпрянців. Водночас його постать стала своєрідним “містком” між двома поколіннями борців за незалежність України – генерацією Української революції 1917-1921 рр. і повстанцями 1940-х.

    Найсвіжіше

    Популярне