Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Корупція – спільна біда, з якою ми мусимо боротися разом, – митрополит Епіфаній

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликав разом боротися із корупцією, адже це спільна біда.

    «Корупція – не нова проблема суспільства, це явище відоме ще з біблійних часів, про що згадується у Священному Писанні, у творіннях святих отців, подвижників. І Старий, і Новий Завіт чітко засуджують прояви корупції, застерігають від них, дають зрозуміти, що корупція вбиває. Численні приклади згубних дій римських чиновників, фарисеїв, первосвященників… Іуди Іскаріота, який не зміг жити зі скоєним і повісився, показують нам, що корупція вбиває не лише тих, хто її чинить, а завдає шкоди усім навколо. Вона, наче отрута, роз’їдає «тіло» суспільства, ніби наркотик, формує залежність і, як небезпечний вірус, вражає душі людей. Але, говорячи в сучасному контексті, вакцина від цього вірусу існує!», – написав митрополит Епіфаній на своїй сторінці у Facebook.

    Предстоятель Православної Церкви України пояснив, що корупцію називають гріхом і злом для душі людини, тому що суть корупції – підкуп і продажність. «Це давній гріх людства, це наслідок спокуси диявола, це зрада Творця і гріхопадіння людини».

    «Корупція зароджується через егоїзм, гординю, споживацьке ставлення до життя, користолюбство і сріблолюбство, – сказав митрополит Епіфаній. – Люди, які підкуповують і продаються, прагнуть лише особистої вигоди, возвеличують себе над іншими, ставлять інших в нерівні умови, нехтують справедливістю, правдою, а відтак – добром, любов’ю. Саме цим нівелюється найбільша заповідь Господня: любити Бога всім серцем і душею та любити ближнього свого, як самого себе».

    За словами блаженнішого, найстрашніше те, що укорінена корупція заважає уявити майбутнє без неї, підриває віру і надію на те, що життя коли-небудь може стати кращим. «Корупція стає джерелом поневолення людей, деградації, соціальної несправедливості, приниження інших. Тому помилково вважати, що корупцію мають побороти «хтось» і «десь там», на високому державному рівні. То вже наслідок масштабного поширення зла, яке стало результатом грішних намірів, думок і хибних вчинків людей, незалежно від посади, статусу або впливу. Тож боротьба з корупцією потребує стійкої позиції і вольового рішення кожної людини на будь-якому рівні і в будь-якій ситуації».

    Митрополит Епіфаній закликав кожного усвідомити, наскільки дорого коштує хабарництво і корупція, і не лише в матеріальному сенсі, а найперше – в моральному, духовному. «Корупція – це ознака ураженої гріхом душі, це слабкість, хворобливий внутрішній стан людини, який зовнішньо виявляється у конкретній антигуманній дії і спричиняє певні негативні соціальні наслідки».

    «Що ми робимо, коли хворіємо? Звертаємося по допомогу до лікарів. А духовне здоров’я ми поправляємо разом з найкращим Лікарем і Цілителем душ людських – Господом нашим Ісусом Христом. А «вакцина» від корупції, про яку я згадував раніше, та від будь-якого іншого зла – це та зброя Божа, про яку писав святий апостол Павло: «Для цього приймiть повну зброю Божу, щоб ви змогли протистояти в день злий i, все подолавши, вистояти. Отже, станьте, пiдперезавши стегна вашi iстиною‚ i зодягнувшись у броню праведности, i взувши ноги в готовнiсть благовiстити мир; а понад усе вiзьмiть щит вiри, яким зможете погасити всi розпеченi стрiли лукавого; i шолом спасiння вiзьмiть, i меч духовний, що є Слово Боже» (Еф. 6: 13 – 17). Нехай Всемилостивий Господь укріпляє кожного з нас у боротьбі з людськими гріхами і слабкостями!», – підсумував предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне