Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ виправдовується: Єпископ МП не молився разом з Вселенським патріархом, а робив «молитовні вигуки»

    Замилювання очей власним вірянам й страх перед тиском радикалів змушує московських служителів виправдовуватись у власних діях. Тепер у Московському патріархаті почали відхрещуватись від спільних молитов із католиками та єрархами Вселенського Патріархату. Сама ж РПЦ та її філія в Україні частенько критикують ПЦУ за спільні заходи із представниками інших конфесій, адже так, на їх думку, можна лише Московському патріархату.

    Секретар ВЗЦЗ з міжхристиянських відносин єромонах Стефан (Ігумнов) заявив, що єрарх РПЦ єпископ Богородський Амвросій наприкінці жовтня 2020 року не здійснював спільних літургійних дій і молитов з інославними.  А спільну «суперекуменічну декларацію», яку єпископ Богородський Амвросій (Мунтяну) підписав 21 жовтня разом з іншими лідерами світових релігій на чолі з папою Франциском назвали не свідченням молитви.

    «Як нам зрозуміти, чи була молитовна дія, чи ні? – сказав представник РПЦ у зверненні, опублікованому на каналі Jesus-Порталу YouTube. – Є цілком чіткий критерій: для кліриків, священиків і єпископів може вважатися порушенням відповідних канонів, якщо було скоєно літургійну дію з інославними. Ми знаємо, як відбуваються літургійні дії – щоб їх здійснити, клірик, священник або єпископ одягається в священне облачення, входить у вівтар і здійснює літургію чи іншу службу. Якщо відбувається щось подібне у співслужінні з інославними, значить це предмет розгляду».

    Крім того, на думку Стефана (Ігумнова), коли єпископ Амвросій підписав на цьому заході документ, де було сказано, що «ми помолилися і вирішили», то це зовсім не означає, що він помолився і вирішив, адже, за словами представника ВЗЦЗ МП, підписання документів – це ще не молитва. Але тоді що підписував Амвросій? Невже брехав, коли ставив підпис під документом, де сказано «ми помолились», якщо він не молився?

    На думку служителя московського патріархату, у Римі єрарх РПЦ не чинив якусь «статутну католицьку молитву», а «певне поєднання виступів, молитовних вигуків, якихось прохань». «Наш архієрей не виступав, нічого не казав», – виправдовується секретар Відділу загальноцерковних зв’язків РПЦ.

    Він нагадав, що єрархам РПЦ заборонено брати участь у спільних заходах із Вселенським патріархом, бо таким є рішення Синоду РПЦ від 14.09.2018: «Було заборонено молитовне спілкування з представниками Константинопольської церкви, конкретно – поминання патріарха Варфоломія, співслужіння з єрархами Константинопольського патріархату, було прийнято заяву, що засуджує дії Константинополя, і був третій пункт цього рішення – призупинити участь РПЦ у всіх єпископських зборах, богословських діалогах, багатосторонніх комісіях та інших структурах, в яких головують або співголовують представники Константинополя».

    На думку представника РПЦЗ, можна було б подумати над втечею від Вселенського патріарха але вирішено, що краще, все ж таки взяти участь.

    «У Римі в зазначеному заході Константинополь не головував, не співголовував, патріарх Варфоломій, і навіть папа Франциск, були такими саме гостями цього заходу, як і наш архієрей, як і делегація нашої Церкви, – підкреслив секретар ВЗЦЗ з міжхристиянських відносин. – Чи є присутність там патріарха Варфоломія причиною, щоб негайно втекли і не брали участь – це питання. Але було прийнято компетентне рішення, що ні, це не причина».

     

    Найсвіжіше

    Популярне