П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Варшаві пройшла зустріч керівників Інститутів нацпам'яті Польщі та України

    Голова Інституту національної пам’яті (ІНП) Польщі Ярослав Шарек та голова Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Антон Дробович провели офіційну зустріч у Варшаві 3 грудня 2020 року. Про це, з посиланням на “Польське радіо”, пише “Остров”.
    Відомо, що у перемовинах взяли участь посол України в Польщі Андрій Дещиця і представники Міністерства закордонних справ Польщі.
    Першою домовленістю сторін стала угода про створення польсько-української комісії, яка продовжить подальше узгодження позицій.
    Наступним пунктом обговорення став процес пошуку та ексгумації польських жертв в Україні. Очільник УІНП зауважив, що пошукові роботи на території нашої держави будуть можливі лише після відновлення могили воїнам Української повстанської армії (УПА) в Монастежі, що в Підкарпатті, у початковому вигляді. Могила українців, які загинули в березні 1945 року у боях з загонами НКВС СРСР, у 2015 році була зруйнована невідомими зловмисниками.
    “Я сподіваюсь, що питання Монастежа буде врегульована польською стороною, і тоді українська сторона видасть полякам необмежену кількість дозволів на пошукову діяльність в Україні”, – запевнив Антон Дробович.
    Ярослав Шарек, у свою чергу, анонсував початок праці робочої групи з питання могили воїнів УПА в Монастежі у січні 2021 року.
    У повідомленні нагадують про те, що питання пошуку, ексгумації, перепоховання та вшанування пам’яті жертв воєн та геноцидів обговорили восени поточного року президенти Польщі та України Анджей Дуда та Володимир Зеленський. В узгодженій ними декларації від 12 жовтня наголошується необхідність забезпечення пошуку та ексгумації жертв конфліктів та політичних репресій ХХ століття.

    Найсвіжіше

    Популярне